Doğayı yüksek katlı binalarda da yaşatmaya devam etmek için yeşillendirilen balkon ve terasların su yalıtımı dikkatlice yapılmalıdır. Gerekli özen gösterilmeden oluşturulan yeşil alanlar balkonun yapısına, dairenin veya binanın sağlığına zarar vermekle kalmaz, insan yaşamını tehdit edecek boyutlara ulaşır.

Suyun gitmemesi gereken yerlere gitmesinin engellenmesi, sonucunda kalıcı hasarların oluşmasını önler. Balkon ve teraslar dışarıya açılan yapılarıyla sık sık su ile yıkanırlar veya yağmur suyuna maruz kalırlar. Bunun dışında yaratmak istediğiniz yeşil alanlarda gerekli olan suyun tutulması ve gereksiz olanın atılmasının güvenli yollarının sağlanması önemlidir.

Yeşil alan yaratırken daha çok dikkat edilen nokta, bitki köklerinin su yalıtım malzemeleri dahil, zemini delip geçeceği ve büyük maddi zarara sebep olacağıdır. Bu sebeple su yalıtım ürünleri kök dayanımlı olmalı ve kaliteli malzemeler içermelidir.

Yeşil Alan İçin Zemin İşlemleri – Bitümlü Membran Sistemi

Su yalıtım sistemi, üzerinde yeşil alan oluşturulacak bölgeler için daha komplekstir. Düzeneğin sağlıklı bir süreçle kurulması ve titizlikle korunması gerekmektedir. Bunun için yapılması gereken birkaç adım vardır.

  • 1. Zeminin yapısı: Balkon ve teraslar birçok farklı malzemeden yapılmış olabilir. Beton veya ahşap bir yapıya sahip olunması sorun değildir. Yeşil alan yaratmak için gerekli olan kriter, bu yapıların dayanıklılığıdır. Yalıtım malzemeleri ve bitkilerin kendi ağırlıklarının yanında su tutma kapasiteleri de göz önüne alınarak bütün ağırlığa karşı dayanıklı ve sağlam bir zeminin bulunması şarttır.
    Bu işlemlerden herhangi birisinin atlanması veya kalitesiz malzemeden yapılması su yalıtımının başarısız olmasına sebep olacaktır. Bitki kökleri teras veya balkona zarar verecek ölçüde büyür ve onarılması güç bir durum oluşturur.
  • 2. Poliüretan köpük uygulaması: Sprey poliüretan köpük, yüksek basınçlı tabancalar ile yüzeye püskürtülür. Hacmi büyüyerek yüzeyi kaplar. Bu aşama hem ısı hem de su yalıtımı için önemlidir.
  • 3. Eğim betonu: Yüzeye istenilen eğimi vermek için gereklidir. Suyun gidere yönlendirilmesi, pürüzlerin düzeltilmesi ve düz bir zemin oluşturmak açısından etkili bir aşamadır.
  • 4. Poliüretan astar: Astar uygulaması yalıtımda en gerekli aşamalardandır. Astarlar yapışmayı arttırıcı özellik göstererek arakat görevi gösterir.
  • 5. Sprey membran uygulaması: Likit membranlar kauçuk esaslı maddeler olmalarıyla su geçişini tamamen engeller. Elastik bir yapısı olduğundan bitki sıvı ve enzimlerine karşı dayanıklıdır. Nefes alan yapıda ve seçici geçirgenliğiyle sıvıları geçirmemek adına önemli bir görev üstlenmektedir. Dayanıklı olması önemlidir, bu yüzden iki veya üç kat uygulanması gerekir. Her katmanın kürleşmesini beklemek gerekmektedir.
  • 6. Sentetik membran işlemi: Bitümlü(asfalt) membran işlemi likit membranların kürleşmesini takiben yapılmaktadır. Polimer esaslı plastiklerle bitümün modifiye edilmesi şeklinde oluşturulan sentetik membran işlemi yalıtımda önemlidir. Üst kısmı alüminyum metal kaplı ve yapışkan özelliğindeki bitümlü membranlar etkili olacaktır. Bu şekilde su geçirmezlik garantiye alınmış ve mekanik sağlamlık ihtiyacı karşılanmış olur.
  • 7. Drenaj levhası: Sentetik membran üzerine drenaj levhası kabarcıklı yapısı sayesinde yükü absorbe etmeye yardımcı olur. Aynı zamanda nemi ve suyu uzaklaştırmada etkilidir.
  • 8. Geotekstil keçe: Sentetik elyaftan oluşmuştur. Bu sebeple küflenme ve pasa karşı oldukça dayanıklıdır. Drenaj sistemlerinde kullanılır ve yalıtıma katkı sağlar. Bir sonraki toprak tabakasındaki parçaların drenaja ulaşmasını engeller ve süzme yapar.
  • 9. Toprak: Balkon veya teraslardaki bitki yoğunluğuna göre, bitkilerin su tutma potansiyelleri düşünülerek dökülmelidir. Aynı zamanda hacmi hesaba katılmalıdır. Dayanıklılığın önemli olduğu zemin için göz önüne alınması gereken bir ağırlığa sahiptir.
  • 10. Yeşil alan: Bitki sulaması için uygun yalıtım sistemi hazırdır. Yeşil alanı oluşturabilirsiniz. Bitki seçimi tamamen size bırakılmıştır.
    Bu sistemle birlikte bitümlü membran yerine kumlu likit poliüretan membran ile veya polyurea-epoksi astar ile oluşturulan yalıtım sistemleri de geliştirilebilmektedir. Yalıtımın etkili olması için sağlam malzemelerin kullanılması ve aşamaların atlanmaması yeterlidir.

Duvarların da suya karşı yalıtımlı olması gerekmektedir. Sulama sırasında uygun olmayan bir yalıtım, duvarların su almasına ve uzun süreli olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Çift katlı sentetik membran ile bu yalıtım etkili hale getirilmelidir.

Bütün bu işlemlerin kaliteli malzemelerle ve işinin ehli kişilerce yapılması önerilmektedir. Düzenli bakımları yapılarak oldukça uzun ömürlü bir yeşil alana sahip olunabilir.