Su yalıtımı, yapıların yaşam ömrünü arttırmak için ve su sızıntıları tarafından aşınmaya engel olmak için yapılması gereken bir işlemdir. Özellikle banyo, balkon, teras, çatı, havuz ve su deposu gibi su ile sık karşılaşan yapılarda su yalıtımı elzemdir. Bir yapıda su yalıtımı için harcanan fiyat, toplam maliyetin %1’i iken, eksik bir su yalıtımı zararın %90’ı haline gelebiliyor. Poliüretan maddesi, organik bileşenlerin üretan bağıyla oluşturduğu bir polimerdir. Yalıtım malzemeleri dahil pek çok alanda yaygın olarak kullanılır. Poliüretan su yalıtım malzemeleri çeşitli amaçlara yönelik üretilmiştir. Kullanım kolaylığı sebebiyle daha az beceri ve deneyim gerektirme avantajına sahiptir. Çimento ile yapılmış yapılar su yalıtımında etkili değildir, bu yüzden yalıtım için temel aşamaları kontrol edilmiş iyi bir sisteme ihtiyaç vardır.

Poliüretan Esaslı Su Yalıtımı Neden Avantajlıdır?

  • Uzun süreli koruma ve aşınmaya dayanıklılık
  • Güneşten gelen UV ışınlarına ve diğer hava koşullarına karşı dayanıklılık
  • Alkali temizleyicilere, ve yakıtlara karşı dayanıklılık
  • Flexibilite
  • Kolay kurulum
  • Güçlü yapışma özelliği
  • Darbelere karşı mekanik sağlamlık
  • Korozyon direnci

Aşamalar ile Poliüretan Su Yalıtımı Yöntemi

  1. Yüzey hazırlığı: Zeminin üzerindeki pürüzler giderilir ve bozukluklar düzeltilir. Kir ve tozlar ortamdan uzaklaştırılarak zemin hazır hale getirilir.
  2. Pahlama: Seçilen tamir harcı ile tüm köşeler pahlanır. Birleşim yerlerindeki zayıf noktaların giderilmesi için gereklidir. Poliüretan sprey köpük uygulaması ise daha çok ısı yalıtımında kullanılır ve su yalıtımında yardımcı bir ara işlemdir.
  3. Astarlama: Beton üzerinde küçük hava delikleri bulunmaktadır. İyi bir su yalıtımını imkansız hale getiren bu durum, astarlamayı gerektirir. Poliüretan astar öncesi yüzeydeki tozların iyice uzaklaştırılması önemlidir. Bu, basınçlı hava uygulamasıyla yapılabilir. Poliüretan sertleştirici ve yüksek sıcaklıklarda yüzeyin pürüzsüzlüğünü korumak için poliüretan tiner kullanılmalıdır. Bu aşamada epoksi astar da kullanılabilir.
    İki kat astar uygulaması arasında en az 30 dakika beklenmelidir. Katlar arası zımpara önerilir. Astar uygulaması bittikten sonra da zımpara yapılmalıdır.
  4. Likit membran uygulaması: Poliüretan su yalıtımı için en önemli aşamalardan biri likit membrandır. Tek komponentli, düşük viskoziteli HYPERDESMO®-815 likit membranının iki katı arasında 6-24 saat beklenmelidir. Rulo veya fırça ile uygulanabilir. Bekleme süresi ideal olarak 36 saati, maksimum 4 günü geçmemelidir. Pek çok yüzeyde başarılı sonuçlar verir. Nefes alan bir yapıya sahiptir.
  5. Kaplama: Poliüretan kaplaması son aşama olarak kabul edilebilir. İki komponentli tiksotropik kaplama malzemesi olan HYPERDESMO®-2K-W rulo kullanılarak iki kat sürülmelidir.

Poliüretan son yeni nesil yalıtım malzemelerinde çok önemli bir noktadadır. Kaliteli yalıtım ve güvenli yapı malzemeleri sağlar. Pahalı olmasına karşın en iyi çözümlere sahip yalıtım formüllerine sahiptir. Poliüretan %400’e varan ölçülerde elastiktir ve bu yapıyı korur. Çatlakları köprüleme özelliğine sahiptir

HYPERDESMO®-815 (HYPERDESMO CLASSIC)

Tek bileşenli, ve akmazlığı düşük poliüretan esaslı likit su yalıtım malzemesidir. Havadaki nemle kürlenir. Pek çok yüzeye yapışır ve dayanıklı, elastik bir yapı sağlar. UV ışınlarına, kimyasallara, mekanik ve termal etkenlere karşı oldukça dayanıklıdır. -40°C’a kadar elastikiyetini korur. Likit membran nefes alır ve nemin kat altında birikmesini önler. Uygulama alanları arasında çatılar ve banyolar gibi yapılar bulunur.

Uygulama: Temizlenmiş, toz ve kirden arınmış yüzeye uygulanmalıdır. Fırça, rulo veya havasız püskürtme makinesiyle iki kat olacak şekilde uygulanır. -40 dereceye kadar dirençli yapısıyla ısıya dayanıklıdır. Fırça veya rulo ile iki kat sürülür. Katlar arasında 6-24 saat beklenmelidir.

HYPERDESMO®-2K-W

İki bileşenli, özellikle içme suyu depoları için geliştirilmiş poliüretan esaslı bir su yalıtım malzemesidir.
Hidrofobik bir yapıdadır. Kimyasallara karşı dayanıklı bir formdadır. Yüzeye güçlü bir şekilde yapışır ve elastik bir yapıda kalır. Kullanım alanları arasında beton, çelik veya diğer malzemelerden yapılmış su depoları, içme suyu depoları, büzülme ve genleşme hareketine sahip depolar, baca, anten, boru gibi yapılar da bulunmaktadır. Uygulandığında kesintisiz bir yüzey oluşturur. Özel olarak su depoları düşünüldüğünde fiyat performans açısından en avantajlı ürünlerden birisidir.

Uygulama: Üzeri mümkünse basınçlı su kullanılarak temizlenmiş ve herhangi bir çeşit malzeme kalıntısı bulundurmamalıdır. Toz ve kirden arındırılmış, astarlama yapılmış alana uygulanır. Yüzeye iki kat olacak şekilde sürülür.