Sanayi yapılarında ve evlerde su yalıtım işlemi özellikle son on yılda sağladığı faydaların anlaşılması ile artış gösteren bir uygulamadır. Farklı malzemelerle uygulanan bu yalıtım işlemi, enerji tasarrufundan kaynakların korunmasına, binanın ömrünü uzatmaktan sağlığa kadar birçok yararlar sunar. Binalarda su yalıtımı yaparken çoğunlukla mantolama türü yalıtım teknikleri ve su yalıtım ürünleri kullanılır. Ancak kullanılacak yere ve özelliklerine göre farklı malzemelerde kullanılabilir. Mesela çatı su yalıtımında uygulanan yalıtım malzemeleri arasında Revestech DRY 80 gibi membranlar kullanım alanı her geçen genişleyen bir yalıtım malzemesidir. Peki, çatılarda su yalıtımı yaparken membran nasıl uygulanır ? beraberce bir göz atalım;
Çatılarda Su Yalıtımı Membranı Kullanmanın Faydaları
Bir izolasyon malzemesi olan membranlar, temas ettiği yüzeyin üst ve alt bölümlerindeki su sızdırmazlığı sağlayacak türde bir koruma sağlar. Özellikle çatılarda kullanılan çelik tel ve blokların uzun yıllar korunarak ilk günkü işlevini ve sağlamlığını devam ettirmesi gerekir. İşte membranların tüm bu çatı malzemelerinin korunma noktasında önemli görevleri vardır. Kalınlığı, dayanıklılık düzeyi, fiyatı ve diğer teknik özelliklerine göre farklı çeşitleri bulunan bu su yalıtım malzemesi, kullanım alanı olarak da gittikçe genişlemektedir. Dolayısıyla ihtiyaca göre yeni teknik özelliklere sahip yeni modelleri üretilmektedir.
Günümüzde öyle ki dayanıklı ve uzun ömürlü binalarla özdeşleşmeye başlayan su yalıtım membranı ısı kaçaklarının önlenmesinde de oldukça etkilidir. Dolayısıyla yazın binayı sıcaktan koruduğu gibi kışında soğuğun yıpratıcı etkilerine karşı koruma sağlar. Bununla birlikte özellikle sanayi de kullanılan genleşme tanklarında da kendine yer edinen bu malzeme, daha birçok alanda güvenle uygulanabilir. Membranların kullanıldığı diğer alanlara bir göz atacak olursak bu su yalıtım membranı’nın ne denli işlevsel olduğu anlaşılabilir. Su yalıtım membranlarının kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir;
- Bodrum ve istinat duvarlarında yapılan yalıtım işlemlerinde,
- Banyo gibi ıslak zeminlerde buhar ve su yalıtımında,
- Basınçtan kaynaklanan yeraltı sorunlarının çözümünde,
- Su depolarının içerisinde ihtiyaç olan su sızdırmazlığın sağlanmasında,
- Otoparkların zemin ve yan duvarlarında,
- Göletlerde yapılması gereken yalıtımda,
- Teraslarda yapılan bahçe uygulamalarında,
- Kirli su atık ve arıtma tesislerinde,
- Teras ve bahçelere yapılan çiçekliklerde,
- Yağmur derelerinde,
- Gizli dere uygulamalarında,
- Her türlü temel yapılar,
- Teras ve kırma çatılarda,
Her geçen gün artan su yalıtım membranı kullanımı beraberinde yeni ihtiyaçlara göre daha farklı teknik özelliklere sahip membranlar türetilmesini sağlamıştır. Avrupa ülkelerine göre daha geç fark edilen su yalıtım membranının üstün sızdırmazlık özelliklerinin hak ettiği değer, günümüzde inşaat ve mimarlık uygulamalarında verilmeye başlanarak popülaritesi de hızla bir artış göstermektedir.
Çatılarda Su Yalıtımı Membranı Uygulama Aşamaları
Çatılarda su yalıtım membranı nasıl yapılır sorusunun cevabını belirleyen bir sürü kriter vardır. Çatının tipi, eğimi, malzemesi, mevsim koşulları gibi belirleyici bu kriterler doğrultusunda membran uygulaması yapılır. Ayrıca duruma göre ısı yalıtımı altına su yalıtım membranı döşenmesi şeklinde uygulamalarla iki sistem bir arada kullanılabilirken, bu hem enerji tasarrufu hem de ekonomik olarak karlılık sağlanabilir.
Binalarda içeri ve dışarı bir su sızması oluşmaması için kullanılan su yalıtım membranı sorunsuz uygulama kolaylığına sahip bir üründür. Ancak istenilen performansın alınabilmesi için bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Çatılarda su yalıtımı membranı uygulama aşamaları ve püf noktaları şu şekilde sıralanabilir;
- Öncelikle çatının durumu, mevsim koşulları gibi vb. konularda bir fizibilite çalışması yapılır,
- Metrekare cinsinden ihtiyaç olan malzeme miktarı belirlenmeli ve maliyeti çıkarılır,
- Çatının taşıyıcı aksamlarının sağlamlığı ve yük kaldırma mukavemeti kontrol edilir,
- Çatıda gerekli onarım ve temizlik işlemleri varsa onlar tamamlanır,
- Gerekli olan membran döşeme aksesuar ve aparatları hazır hale getirilir,
- Serme işlemi sonrası ek yerleri 7-10 santimetre üst üste binecek şekilde kaynak robotu ile kaynatılır,
- Su yalıtım membranı döşemesi tamamlandığında uygun bir alüminyum baskı çıtası ile kilitlenir,
- Şaloma adı verilen araç ile serilen membranlar ısıtılarak yüzeyle kaynaşması sağlanır,
- Uygulama genelde çift kat yapılırken, birinci katın yapışması sağlandıktan sonra ikinci kat membran, alttakinin kenarlarından 10 santim üste binecek şekilde serilir,
- Bitiş kısımları mastiklenerek sabitlenmesi sağlanır ,
- Köşe kısımları aksesuar ve aparatlarla yalıtımı eksiksiz kılacak şekilde ayarlanır,
- Tüm bu düzenleme işlemlerinden sonra ikinci kat membran serilerek ek kısımları yapışması için ısıtılır,
- Son kontrol ve eksiklerin tamamlanmasından sonra işlem tamamlanır.
Çatılarda su yalıtım membranı uygulama adımları ve püf noktaları uygulayıcı firmanın prosedürüne göre ufak tefek farklılıklar gösterse de genel anlamı ile yukarıdaki şekildedir. Ancak folyolu olarak tabir edile membran gibi yenilikçi modellerden biri uygulanacaksa uygulama teknikleri değişebilir. Ayrıca çatının durumuna göre de uygulama tekniklerinde farklılıklar olabilir.
Mineral yünlü olan su yalıtım membranları çatıları, nem, soğuk hava ve rüzgar akımından korurken ısı kayıplarını minimuma indirger. Ancak bunu gerekli olan hava akışını engellemeden sağlayacak şekilde geliştirildiğinden sağlık olarak bir risk teşkil etmez. Çatılarda hem pratik uygulama hem de tasarruf avantajları sunan su yalıtım membranı uzun ömürlü ve nispeten ekonomik çözümler olmasıyla da kullanıcılara avantajlar sunar.
Çatılarda su yalıtım membranı uygulamalarından yüksek verim alabilmek için kaliteli malzeme ve işçilik belirleyici bir kriter iken bunu sağlamanın yolu kalite odaklı bir firmadan bu hizmetin alınmasıdır. Aksi takdirde yapılan yalıtım işlemi istenilen su sızdırmazlığı sağlayamaz, hatta öyle ki yenilenmesi gerekebilir. Bu yüzden uygulama öncesi detaylı bir araştırma yaparak alanında hatırı sayılır referansları olan malzeme ve hizmet sağlayıcıdan bu hizmetin alınması önerilir.
Eğer sizde ev veya işyerinizin çatısında üstün performans gösterecek bir yalıtım malzemesine ihtiyaç duyuyorsanız e-santiye.com‘u sayfasını ziyaret edebilir, birbirinden kaliteli ve farklı özelliklere sahip ürünler hakkında bilgi alabilirsiniz. Bunun yanında ısı, su ve ses yalıtımına dair yenilikçi izolasyon çözümleri hakkında sürekli güncellenen blog yazılarımıza göz atabilir, kampanyalı ürünler konusunda destek için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Yorumunu ekle...
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *