Su yalıtım uygulamalarında etkin çözümler üreten likit membran seçici geçirgenlik sağlayan bir malzemedir. Yani binalarda uygulandığı yerde istenmeyen maddelerin geçmesini engellerken, sağlık açısından geçmesi gerekenleri ise izin verir. İnşaat sektörü için oldukça ekonomik bir su yalıtımı malzemesi olması sayesinde ise oldukça avantajlı bir üründür.
Cam tülü ve polyester keçe taşıyıcı gibi çeşitleri bulunurken kullanım alanlarına göre ekstra avantajlar sağlayabilir. Ancak Masterseal 390 gibi likit membran türlenin uygulanması ustalık ve bazı püf noktara azami derecede hassasiyetlik gerektirir. Peki likit membran ile su yalıtımı nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir? Beraberce bir göz atalım;
Likit Membran Nedir?
Suya karşı dayanıklılık konusunda bir numaralı malzeme olan MasterSeal 390 gibi likit membranlar su yalıtım uygulamalarında oldukça popülerdir. Kauçuk esaslı olan bu malzeme, seçici bir geçirgenlik sağlar. Membran ismini vücuttaki seçici geçirgenliği bulunan hücrelerden alırken, işlevselliği de aynı bunlar gibidir. Hücreleri çevreleyen koruyucu zar olan membranlar, hücreye gereken maddeleri geçirirken diğerlerini engeller. Likit membranlarda aynı böyledir. İnşaat sektöründe su yalıtımı uygulaması içinde kullanıldığında geçirmemesi gereken maddeleri geçirmez, ancak sağlık açısından olması zorunlu olan maddelerin geçişine izin verir.
Akrilik kopolimer reçine esaslı bir malzeme olan likit membran yarı akışkan özelliklere sahiptir. Elastik yapısı sayesinde uygulayıcıya avantajlar sunsa da bu malzemenin uygulanması ustalık ister. Nefes alan özellikte olması ise su yalıtımı uygulamasının kusursuz olmasını sağlar. Suya dayanıklılık açısından yüksek verimliliğe sahip bu malzeme sıvı haldedir. Uygulama yapılacak alanın metrakaresine göre ihtiyaç olan belirlenirken, kalınlık kontrolünün zor olması ustalık gerektirmesinin temel nedenidir.
Likit Membran Su Yalıtım Malzemesinin Özellikleri
Yüksek performanslı akrilik bir malzeme olan likit membran oldukça düşük viskoziteli bir çözeltidir. Su yalıtımı uygulamalarında sıklıkla tercih edilen bu malzeme, avantaj sağlayan bir çok özellik ile donatılmıştır. Böylelikle yeni nesil inşaat teknolojilerinin vazgeçilmelerinden olan malzemeler arasındaki yerini gün geçtikçe sabitlemektedir. Likit membranların özelliklerinden en fazla bilinenler şu şekilde sıralanabilir;
- Sıvı karışım veya düşük viskoziteli çözelti halindedir,
- Vinil reçine, poliüretan, neopren cinsinde olanlar en fazla kullanılan türleri arasındadır,
- Elastik özelliktedir,
- Çoğu hava koşullarında tozumaması için titanyumdioksik içermektedir,
- Küf dayanım gibi bazı kimyasallar içerir,
- Kalınlık kontrolleri zor olduğundan uygulanması ustalık gerektirir,
- Çatı ve tüm alt zeminlerde uygulanabilir özelliktedir,
- Sıvı olarak uygulandığından ek yer ve dikiş yeri oluşturmaz,
- Hızlıca uygulanabilir özelliktedir,
- Kırılma alanları olmadığından erken dönemde değiştirilmesi gerekmez, dolayısıyla uzun ömürlüdür,
- Uygulama yapılacak alandaki aktivitenin kesilmesine gerek kalmadan uygulanabilir.
- Farklı inşaat detaylarına uyum sağlayabilir,
- Her türlü zemine yapışabilir,
- Tek parça olması sayesinde üzerine konulan yüklere karşı dayanıklıdır,
- Kokusuzdur,
- Parazit üremesini engeller,
Likit Membran Su Yalıtım Malzemesinin Uygulama Aşamaları
Sıvı halde olan likit memranlar, rulo, fırça veya sprey olarak uyulanabilirler. Formundan dolayı kalınlık kontrolü zor olan bu malzemeyi uygularken bazı püf noktalara dikkat edilmesi ve belli adımlarla yapılması gerekir. Likit membran ile su yalıtım adımları şu şekilde sıralanabilir;
- Öncelikle uygulama yapılacak alan ile ilgili bir fizibilite çalışması yapılır,
- Metrekareye göre ihtiyaç olan likit membran miktarı çıkartılır,
- Hava koşullarının ve ortam ısısının stabil olmasına dikkat edilir,
- Uygulama yapılacak yüzey gevşek tabakalar, toz, kir ve yağdan arındırılır,
- Yüzeyin temizlendikten sonra kuru olması sağlanır,
- Öncelikle %30-60 oranında su ile seyreltilmiş astar katı çekilir,
- İhtiyaç duyulan ve belirlenen kat sayısına göre rulo veya fırça yardımı ile diğer katlar atılır,
- Katlar kuruduktan sonra bir sonraki katın dikine diğer kat sürülür,
- Katlar arası kalınlığın 1.5 milimetreyi geçmemesine özen gösterilir,
- Her bir kat arasında belirlenen kuruma süresine riyaet edilerek tamamen kuruması beklenir,
- Şayet çatlak varsa bu alanlara ve birleşme noktalarına likit membran file donatıları yardımı ile uygulanır,
- Sıvı plastik kaplamalar gibi yürünmeyen teraslarda kullanılan zeminlerin üstü, uygulama sonrası kuruması için açık bırakılır,
- Yürünen zeminlerde ve çatılarda su yalıtımı için uygulanacaksa üzerine koruyucu tabaka sürülerek çini ve fayanslar öyle döşenir.
Likit membran ile su yalıtımı yapılan zemin üzerine şayet fayans döşenecekse kuru çimento ile karıştırılmış dişli kum serpilmesi pütürlü bir yüzey elde edilmesini sağlar. Böylelikle fayanslar zemine daha güçlü tutabilir ve dolayısıyla ömrü daha uzun olur. Likit membran ile su yalıtımı yaparken işlem adımları uygulanacak olan zemin şartları, ortam koşulları ve uygulayıcıya göre farklılıklar gösterse de genelde yukarıdaki adımlar şeklinde ilerler. Katlar arasının tam kuruması bu yalıtım malzemesinin yüksek performansı için kriter bir değer taşındığının ise bilinmesi ve titizlik gösterilmesi gerekir.
Yenilikçi su yalıtım malzemeleri arasında olan likit membranlar su dayanıklılığı açısından performansı yüksek bir malzeme olmasının yanında sağlık dostu olmasıyla da ayrıca avantajlıdırlar. Çünkü insan ve bina sağlığı açısından geçmesi gereken maddelere geçirimi, suyu dayanıklılığından ödün vermeden yapabilirler. Ancak tüm bu avantajlardan yararlanabilmek için hem kaliteli malzeme hem de işçilik şarttır.
Eğer sizde su sızdırmazlıkta yüksek performans sergileyen malzemelere ihtiyaç duyuyorsanız e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, zengin ürün çeşitliliğindeki malzemeler arasından satın alabilirsiniz. Ayrıca sürekli düzenlenen yeni kampanyalı ürünlerimizi göz atabilir ısı, su ve ses yalıtım çözümlerine dair çözümlere en ekonomik şartlarda ulaşabilirsiniz. Bunun yanında trend olan yalıtım sistemlerine ve çözümlerine dair hazırlanan blog yazılarımıza göz atabilir, bu konuda ufkunuzu açacak ve size fikir verecek bilgiler edinebilirsiniz.
Yorumunu ekle...
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *