Günümüz dünyasında akıllara gelebilecek her alan su ile doğrudan ya da dolaylı olarak temas edebilir halde olduğundan dolayı, tüm alanların doğrudan ya da dolaylı olarak su yalıtımına ihtiyacı vardır. Bahsi geçen “doğrudan” su ile etkileşimde olan ve bu nedenle oldukça kaliteli ve özentili bir su yalıtım sistemine ihtiyacı olan yerlerden birisi de hiç şüphesiz ki yüzme havuzları.

Yapısı gereği içinde tamamen su bulunduran yüzme havuzları, oldukça hijyenik olmak zorundadır. Bu nedenle yüzme havuzlarının içerisindeki su belirli oranlarda kimyasal madde içeren ve homojen yapıda olan bir sudur. Havuz su yalıtımı ise bu suyun heterojen yapısının korunmasını sağlar. Yüzme havuzunun suya karşı yalıtılma işlemi sayesinde bu özel havuz suyunun dışarıya sızması önlenir. Yine aynı şekilde bahsi geçen bu yalıtım türü sayesinde yüzme suyuna dışarıdan herhangi bir sızıntının dahil olması ve suyun koruyucu ve heterojen yapısının bozulması da önlenir. Peki bahsi geçen bu yüzme havuzunun suya karşı yalıtılması işlemi nasıl yapılır? Bir başka deyişle havuz suyu yalıtımı nasıl yapılır?

Yüzme Havuzu Suya Karşı Nasıl Yalıtılır?

Yüzme havuzunun yalıtılması işlemi oldukça dikkatli yapılması gereken adımlardan oluşan bir işlemdir. Bu sebepten ötürü su yalıtımı konusunda işin uzmanına yaptırılması gereken bu yalıtım kapsamında öncelikle havuz yüzeyinin yıpranıp yıpranmadığına bakılır. Şayet yüzme havuzunun yüzeyi yıpranmışsa bu sorun çözülmelidir. Bir sonraki aşamada ise pahlama işlemi yapılır. Havuzun hem dikey hem de yatay köşelerine uygulanan bu işlemin temel amacı havuzun sızdırmazlığının devamlılığının sağlanmasıdır. Bu aşamalar yapılırken herhangi bir su akıntısına sebebiyet verecek delik ya da çatlağa rastlanırsa bahsi geçen bu delik ve çatlaklar ne olursa olsun tamir edilmeli yani kapatılmalıdır. Tüm bu maddelerin titiz bir şekilde uygulanması demek, su yalıtımı işleminin sonunda hiçbir şekilde su sızdırmayacak bir yüzme havuzu elde etmek demektir. Peki bu yalıtım sırasında kullanılacak malzemeler nelerdir? Bir başka deyişle, bu işlemler sırasında yararlanılabilecek havuz yalıtım malzemesi nedir?

Havuz Yalıtım Malzemeleri ve Yalıtım Çeşitleri

Bilindiği üzere su yalıtımının pek çok çeşidi vardır. Bu bağlamda pek çok farklı su yalıtım malzemesi kullanılabilir. Örneğin çimento merkezli karışımlar, çimento esaslı bir havuz suyu yalıtımı için kullanılabilir. Lakin daha modern bir yalıtım alternatifi daha vardır: Sentetik membran esaslı havuz suyu yalıtımı…

Sentetik membran, hemen her su yalıtım süreçlerinde gün geçtikçe daha da fazla tercih edilen oldukça verimli bir malzemedir. Bahsi geçen bu malzeme aynı zamanda havuz yalıtım malzemesi olarak da tercih edilmektedir. Eskiden oldukça nadir bir şekilde havuz yalıtım malzemesi olarak kullanılan sentetik ya da bir başka deyişle PVC bazlı membranlar, sentetik havuz sayısının da günden güne artmasıyla beraber çok daha sık kullanılır hale geldi. Zira herhangi bir yüzme havuzunun suya karşı yalıtılması işlemi sırasında sentetik membran kullanmanın avantajları mevcuttur. Her şeyden önce havuz su yalıtımının ilk aşaması olarak bilinen ve yazının önceki bölümlerinde de bahsettiğimiz yüzey hazırlığı ve tamiri hususunda bu membranlar, çok pratik ve kalıcı bir tamir alternatifidir. Bunun yanı sıra su yalıtım bandı ve yalıtım katmanı oluşturma konusunda da sentetik yani PVC membranlar oldukça kullanışlı bir alternatiftir.

Özetle, bir yüzme havuzunun içerisinde bulunan su özel bir su olduğundan dolayı sızıntılara karşı yalıtılmak zorundadır. Bu işlem için pek çok malzeme alternatifi bulunur ve sentetik yani PVC membranlar bu malzemelerden bir tanesidir.