Rutubet, diğer bir deyişle nem, insan sağlığının yanında pek çok yapı ve çeşitli eşyaya zarar vermektedir. Nem, havada bulunan su buharıdır. Su buharı denize kıyısı olan şehirlerde daha yüksektir ve nemin vereceği zarar bu yerlerde doğru orantılı olarak artacaktır. Bu zararları en aza indirmek için rutubet önleyici malzemeler kullanılmalıdır.

Rutubet Nedir?

Rutubet, havadaki su buharıdır. Halk arasında daha çok yerleşim yerlerinde nemin oluşturduğu etkiler olarak bilinmektedir. Rutubet sonucu duvarlardaki küf ve sporların üremesi için uygun ortam oluşur. Küf, insan sağlığını önemli derecede etkilemesinin yanında kötü kokuya da sebep olur. Uzun süreli rutubete maruz kalan duvarlar ise zaman içerisinde aşınır ve yapısal hasarlara neden olur.

Rutubet oluşmasının yaygın sebepleri nelerdir?

  1. Yoğunlaşma. Su buharı soğuk ortamla karşılaşınca yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşmektedir. Duvar ve pencerelerin sıcaklığı çevre sıcaklığından düşük olduğunda meydana gelir. En önemli rutubet önleyici yöntem havalandırmadır. Böylece nem ve sıcaklık ortamlar arasında eşitlenir ve rutubet engellenir..
  2. Havadaki nem oranının yüksek olması. İklimsel sebeplerle hava, dünyanın bazı yerlerinde daha nemli olmaktadır. Bu da yerleşim yerlerindeki nemin yüksek olmasına sebep olur.
  3. Mutfak, banyo ve mutfaklardaki ıslak yüzeyler. Nem, suyun buharlaşarak havaya karışmasıyla yükselir. Suyun en çok kullanıldığı alanlarda su buharlaşması yüksek olacağından rutubet daha çok görülür.
  4. Havalandırma sistemi eksiklikleri. Yeterli oranda havalandırılmayan, havalandırması düzgün çalışmayan veya pencere açılmayan ortamlarda nem birikmesi oluşacaktır. Bu durum devam ettiği sürece nem oranı yükselir ve rutubet kaynaklı sorunlar çoğalır.
  5. Yalıtımdaki yetersizlikler sonucu kapilarite. Doğru ve kaliteli malzemelerle yalıtımı yapılmayan binalarda neme karşı dayanıksızlık söz konusu olacaktır. Su, gözenekli malzemeler sebebiyle binayı dolaşır. Topraktan, çatıdan veya duvarlardan maruz kalınan su, yalıtımı kötü yapılarda ilerlemeci bir varlık sergiler. Rutubet önleyici malzemeler kullanılmalı ve yalıtım sağlamlaştırılmalıdır. Bunun yanında rutubet önleyici boyalar kullanılarak iç cephe koruması sağlanmalıdır.
  6. Sızıntı. Çatlaklar ve yetersiz kaplamalardan dolayı su, kanalları kateder. Bunun önüne geçmek için sıvalar yenilenmeli ve sızıntı yolları kapatılmalıdır.

Rutubet Önleyici Kolay Yöntemler

  • Asidik içerikler: Elma sirkesi ve limon suyu gibi asit içeriği yüksek malzemeler küflü duvarlara uygulanır. Yapay olarak da ulaşılabileceğiniz asitleri rutubetin etkilediği alanlara püskürterek uygulayabilirsiniz
  • Karbonat: Nemi kendi içine hapsetmesiyle kolay bir çözümdür, önleyici bir yöntem olarak kullanılır.
  • Çamaşır suyu: Çamaşır suyu yüksek oranda baziktir. Püskürtülerek veya dökülerek uygulanmaktadır. Küf mantarlarını öldürür ve tekrar oluşmasını engeller.
  • Küflerin silinmesi: Küf, gözle görünmeyecek seviyede olduğunda bile üreyebilir. Bu yüzden daha önce küf bulunan duvar sıvalarının kazınması veya neme karşı malzemelerle etkili şekilde silinmesi gerekir.

Rutubet Önleyici Yalıtım

Rutubet, doğru yalıtım yapılmadığında inatçı bir problemdir. Bu sorunun en iyi çözümü ise izolasyondur. Isı ve su yalıtımı doğru şekilde yapılmalı ve rutubet engellenmelidir. Yalıtım malzemeleri için e-santiye.com‘u ziyaret edebilirsiniz.

DEPRON G3 ve G6

 Ekstrüde polistren esaslı depron malzemeleri, 6 mm ve 3 mm kalınlıklarda, yoğuşma önleyici levhalardır.

  • Banyo, tuvalet ve mutfak gibi ıslak ortamların, soğuk dış cephe duvarlarında
  • Beton veya ahşap döşemelerde
  • Garaj ve antre gibi soğuk odalara komşu bölme duvarlarında
  • Havalanmayan, kir ve küflenmelere maruz kalan oda köşelerinde
  • Parke altında ısı ve ses izolasyonunda
  • Radyatör arkalarındaki ısı kaybını önlemek için
  • Perde ve mobilyaların arkasındaki duvarlarda
  • Çatı altındaki tavanlarda
  • Çatılardaki su depolarının izolasyonunda kullanılır.

Uygulanması kolaydır. Küflenme, mantar, boya kabarmaları gibi problemleri yok eder, ısı ve ses yalıtımı sağlar. Her türlü duvara rahatça yapışır.

Masterseal 582

Çimento ve akrilik esaslı, iki bileşenli, sızıntı ve yüzey sularına karşı beton yüzeyler üzerine uygulanabilen, kapiler etkili su yalıtım ürünleri arasında yer alır.

  • Tuvalet, banyo, mutfak ve balkon gibi ıslak ortamlardaki su yalıtımında
  • İç ve dış mekanlardaki düşey veya yatay uygulamalarda
  • Temel ve perde su yalıtımında
  • Su depoları ve tünellerde
  • Yüzme havuzlarında kullanılabilir.

Kolay hazırlanır ve uygulanır. Çalışma süresi uzundur. Büzülmez ve çatlamaz su buharını geçirir. Oldukça yüksek yapışma dayanımına sahiptir ve apıştığı yüzey ile birlikte çalışır. Fırça veya püskürtme makinası ile uygulanabilir. Ayrıca negatif ve pozitif su basınçlarına dayanıklıdır.