Özellikle farklı sıcaklıklara sahip ortamlardaki ısı, yüksek olduğu mekandan düşük olduğu mekana doğru geçme eğilimindedir. Bu geçiş, ısı verimliliğini düşürürken, beraberinde enerji faturalarını da yükseltir. Ancak evde kolaylıkla uygulanabilecek ısı yalıtım yöntemleri ile bunun önüne geçilmesi mümkündür. Yapılacak izolasyon işlemi, ısı geçişini azaltan bir direnç sağlayarak, enerji kaçışını büyük ölçüde azaltabilir ve faturalarınızın miktarını düşürebilir.
Isı Yalıtımı Nedir?
Bir ortam veya nesneden diğer ortam veya nesneye ısı geçişini engellemek için uygulanan yöntemlere ısı yalıtımı denir. Bu işlem ısıl temas halinde olan malzemeler arasında yapılan bir yalıtkanlık işlemidir. İzolasyon, ısı iletkenliği ile ölçülürken, düşük ısı iletkenliği olan malzemeler kullanılarak uygulanır. Bu malzemelerin en önemli özellikleri ise ısı iletkenliğinin yanı sıra, ısı kapasitesi ve yoğunluklarıdır. Tipik olarak yalıtım, nesnelerin birbirleriyle doğrudan temas halinde olmasını gerektiren iletim yoluyla ve ısı transferini sınırlamak için uygulanan yöntemlerdir.
Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?
Isının yüksek olan mekandan düşük olan mekana transferi sürecinde, transfer olan ısı, iki ortam arasındaki malzemelerin kalınlıkları ve iletkenlik katsayılarına bağlı olarak bir dirençle karşılaşır. Yapılacak olan izolasyon işleminde başarıyı etkileyen iki temel faktör vardır; doğru malzemenin seçilmesi ve malzemenin kalınlığı. Bunun yanında ısı yalıtım malzemeleri seçerken çevresel etkisi, ısı iletim katsayısı, sıcak tutuculuk, darbe ve basınç dayanımı, yalıtım özellikleri, fiyat ve buhar difüzyon direncinin yüksek olması gibi diğer faktörlerin de ele alınması gerekebilir.
İşlevsel olan ısı yalıtım malzemeleri oldukça geniş uygulama yelpazesine sahip olmasına rağmen, tüm bu malzemeler benzer faydalar sunar. Sunduğu faydalardan özellikle enerji kayıplarını azaltması ve ısı verimliğini artırması ise temel olan özelliklerdir. Farklı yapıda yalıtım malzemeleri bulunurken, bunlar genel olarak 5 gruba ayrılır;
- Reflektik yapıya sahip malzemeler,
- Hücreli yapıya sahip malzemeler,
- Lifli yapıya sahip malzemeler,
- Taneli yapıya sahip malzemeler,
- İki veya daha fazla farklı yapıdaki malzemenin bir arada kullanıldığı malzemeler,
Piyasada kullanılan birçok farklı ısı yalıtım malzemesi bulunurken, en fazla bilinen ve uygulananlar şu şekilde sıralanabilir;
- Cam yünü
- Taş yünü
- EPS (Genleştirilmiş polistren) ısı yalıtım levhaları
- XPS (Ekstrüde Polistren) ısı yalıtım levhaları (Depron)
- Ahşap yünlü levhalar,
- Poliüretan köpük
- Fenol köpüğü
- Ahşap lifli levhalar
- Isı yalıtım sıvası
- Cam köpüğü
- Mantar levhalar,
- Ramik,
- Melamin,
- PVC
Malzemenin yalıtım özelliği, ısıl iletkenlik katsayısı düştükçe artış gösterir. Çünkü bir yapı elemanı ve malzemenin ısıl direncindeki artış, transfer olan ısıl enerjiyi azaltmaktadır. Tüm bu yalıtım malzeme çeşitlerinde temel 5 özellik aranırken, bunlar; iletim katsayısı, nefes alması, su emme kabiliyeti, boyut kararlılığı ve yangın sınıfı özelikleridir. Bu malzemeler arasında ise Depron gibi düşük kalınlıkta olmasına rağmen yüksek ısıl direncine sahip hafif ve özel malzemeler ise tercih edilenler arasındadır.
Depron ile Isı Yalıtımı Uygulaması
Isı geçirgenlik direncinin az olduğu yüzeylere kaplanarak izolasyon sağlanan Depron, izolasyon alanında pek çok alanda uygulanabilir bir malzemedir. Yoğuşma önleyici bu levha, 3-6 mm kalınlığında ve ekstrüde polistren esaslı bir malzemedir. Binaların dış cephelerinde, iç mekanlarda, parke altında, ısı ve ses yalıtımında, ahşap ve beton döşemelerde uygulanabilir özelliktedir.
Depron Isı Yalıtım Levhalarının Temel ve Teknik Özellikleri
Depron, tamamen geri dönüştürülmüş köpüklü polistrenden üretilen bir izolasyon malzemesidir. Levhadaki hücre yapısı ise mükemmel fiziksel ve mekanik özelliklere sahip iken, ince ve kapalı hücrelerden oluşur. Verimli bu ekstrüde polistiren ısı yalıtım malzemesinin sahip olduğu teknik ve temel özellikler şu şekildedir;
Teknik özellikleri
- Malzeme türü: Ekstrüde polistiren
- Renk: Beyaz
- Yoğunluk: 40 kg/m- 30 kg/m
- Su geçirmezlik: %100
- Termal iletkenlik: 0,035 W/mC
- Sıcaklık aralığı: -60-+70C
- Tutuşma noktası: 355C
- Darbe sesinin sönümlenmesi: lw+16dB (DIN 52210)
- Tutkal: Solvent içermeyen su bazlı yapıştırıcı
Temel özellikler
- Yüksek yalıtım kapasitesi,
- Isıyı yansıtması,
- Nemli ve soğuğu engelleme,
- Ses yalıtımı,
- Çevre dostu yapısı,
- Uzun ömürlü olması,
- Doğrama kenarlarda kalınlık yapmayan ve pervazdan dışarı taşmayan yapısı,
- Uygulama yapılan yüzeyin, file destekli ince alçı veya sıva ile kaplanabilir özelliği,
- Çürümeyen veya küflenmeyen özellikte yapısı,
- Çimento, kalsiyum sıva ve alkalilere dayanıklı olması,
- Pratik ve ekonomik yapısı,
- Her türlü duvara pratikçe uygulanabilirliği,
- Boyanabilir ve duvar kağıdı ile kaplanabilir olması,
- Dekoratif özellikte bir malzeme olması,
- Yüksek emiciliğe sahip olması,
- Kolayca temizlenebilir olması,
- Tarihi binalarda kullanılabilir yapısı,
- Her mevsim uygulanabilirliği,
Depron Isı Yalıtım Levhalarının Başlıca Kullanım Alanları
Yoğun kapalı hücre özellikte olan bu ısı yalıtım malzemesi rutubet kaynaklı mantar, küf ve leke oluşumunu önlerken, dolayısıyla kuru ve sağlıklı bir yaşam alanı sunar. Depron ısı yalıtım malzemeleri kullanım alanı olarak oldukça geniş bir spektruma sahiptir, dolayısıyla kullanıcı ve uygulayıcılarına pratiklik sunar. Kullanıldığı alanlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- Çatıda konumlandırılan su depolarının izolasyon işleminde,
- Çatı ile kapatılan tavanların izolasyonunda,
- Mobilya ve perde arkası duvarlarda,
- Radyatör arkasında,
- Küf, kir, tozlanmaya maruz kalan ve hava sirkülasyonun az olduğu oda köşelerinde,
- Antre, garaj, mahzen duvarları gibi soğuk odalarla bitişik bölme duvarlarında,
- Ahşap ve beton döşemelerde,
- Mutfak ve banyo gibi ıslak alanların duvarlarında,
- Soğuk dış cephe duvarlarında,
- Kapı ve pencere yanı duvarlarda,
Depron Nasıl Uygulanır?
Emiciliği ile tüm oda duvarları ve tavanlara uygulanabilen depron, pratikçe temizlenebilir ve uzun ömürlü bir malzemedir. Ancak kaliteli ve uzun ömürlü bir uygulama için öncelikle uygulanacak alandaki duvar kağıtlarının, eski boyaların veya oluşmuş küflerin mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlenmesi gerekir. Hasar görmüş yüzeyler ise onarılmalı ve astarlanmalıdır, dolayısıyla yüzey sert ve stabil bir hale getirilmelidir. Rutubetli yüzeylerin ise kurutularak izolasyon malzemesini yapıştırmaya hazır hale getirilmesi gerekir.
Depron uygulanacak yüzey hazır hale getirildikten sonra polistren köpük yapıştırıcı bir malzeme ile pratikçe yüzeye yapıştırılabilir. Yapıştırılan ısı yalıtım levhasının yapışmış olup olmadığı kontrol edilmeli ve tam olarak sabitlenmesi için ise 24 saat beklenmesi gerekir. Bu süre sonrası ise tercihe göre yalıtım yapılan yüzey üzerine duvar kağıdı, akrilik boya, dispersiyon esaslı boyalar, cam elyafı veya seramik işlemler uygulanabilir.
Doğru yapılan bir izolasyon ile konfordan ödün vermeden, ihtiyaç duyulan enerji daha verimli ve etkin bir şekilde kullanabilir. Böylece boşa harcanan enerji minimuma indirilmiş olur ve dolayısıyla enerji kaynakları daha verimli kullanılabilir. Bunun yanında ısı yalıtım uygulamaları, her ne kadar enerji verimliliği sağlasa da, yatırımları açısından genelde ek bir maliyet olarak görülürler. Fakat, bu uygulamaların getiri oranları değerlendirildiğinde, ciddi ekonomik kazanımlar sağlarlar. Çünkü bir binanın enerji giderlerini ortalama olarak %50 oranında düşürebilir, kışın daha az enerji ile daha çok ısınma sağlayabilirler. Aynı zamanda yaz aylarında mekanların aşırı ısınmasını da önleyebilirler.
Yüksek performanslı bir ısı yalıtım malzemesi olarak geliştirilen depron, son dönemlerde trend olan izolasyon malzemeleri arasında yer alır. Piyasada ticari adı ekstrüde polistren olan bu polyester köpük, olağanüstü bir yalıtım elemanı olarak öne çıkan bir kaplama malzemesidir. Çünkü hafif bir malzeme olması yanında aynı zamanda ekonomik, pratik uygulama ve yüksek yalıtım özelliklerine sahiptir.
Depron gibi uluslararası standartlara sahip yalıtım malzemeleri ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak için e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, ücretsiz servis ve ürünler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda su ve ses yalıtımı gibi diğer izolasyon çözümleri ve ürünleri hakkında blog yazılarını okuyabilir, güncel kampanyalı ürünlere göz atabilir ve destek için irtibata geçebilirsiniz.
Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *