Hammadde  olarak polipropilen veya polyesterden üretilen geotekstil keçe, elyafın iğneleme yöntemi ile birleştirildiği bir nonwoven (dokusuz yüzey) tekstil ürünüdür. Bu tekstil ürünü, ilk olarak 1950’lerde deniz kenarı duvarlarında, toprakta tutunum sağlama ve erozyonu önleme amacıyla kullanılmıştır. Daha sonraki dönemde ise yollar, setler, istinat yapıları, havaalanları, demiryolları, barajlar ve rezervuarlar ve çatılar vb. gibi çok farklı inşaat mühendisliği uygulamalarında kendine yer edinmiştir. Hatta öyle ki; zaman içerinde geleneksel yöntemlere göre daha fazla tercih edilen bir malzeme olmayı başarmıştır.

Geotekstil Keçe ile İnşaat Uygulamaları

İnşaat projeleri içinde zemin özelliklerini iyileştirmek için kullanılan geotekstil keçe, sentetik ve geçirgen bir malzemelerdir. Bu yapı malzemesi tipik olarak filtrasyon, drenaj, güçlendirme, yastıklama, su geçirmezlik ve ayırma gibi birbirinden farklı işlevler içerir. Kullanım alanı günden güne genişleyen geotekstil malzemelerinişlevleri kısaca şu şekilde sıralanabilir;

Geotekstil Ayırma İşlevi

Ayırma özelliği, bu yapı malzemesinin inşaatta kullanılmasının ana nedenidir. Geotekstil keçe, iki farklı toprak arasına yerleştirildiğinde, toprak katmanlarına su girdiğinde birbirine karışmasını önlemekte olup, bu sayede gerekli toprak özellikleri korunabilir. Yollarda olduğu gibi ince alt zemin toprağını agregalardan ayırarak, temel malzemenin drenaj özelliklerini ve mukavemetini koruyabilirler. Ayırma özelliğinden dolayı bu malzemeler birçok alanda kullanılırken, uygulama alanlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Düzenli depolama alanları ve taş temel katları arasında,
  • Asfaltlanmış ve asfaltlanmamış yollarda taban ile temel arasında,
  • Demiryollarında alt zeminde,
  • Geomembranlar ve kum drenaj tabakaları arasında

Geotekstil Filtrasyon İşlevi

Geotekstillerin filtrasyon özellikleri, suyun her iki yönde hareket etmesi gerektiğinde kullanılır. Dokuma veya dokusuz türü kullanılırken, kullanım amacı ince yapıdaki agregaların toprak tabaları arasında gezinmesini önleme amacıyladır. Geotekstil keçe malzemelerde sızdırma olarak iki ana özelliği bulunur. Bu özellikler; gözeneklilik ve geçirgenliktir. 

Geotekstil Güçlendirme İşlevi

Zemin özelliklerini iyileştirmek amacıyla bu yapı malzemesinin kullanımı esnasında üç temel faktör göz önünde bulundurulur. Bunlar; geotekstil ve toprak arasındaki sürtünme veya hareket kısıtlaması, mevcut bir yüke destek vermesi ve mukavemeti artırmasıdır. Hatta öyle ki; bu kaplama malzemesinin rolü, beton yapıdaki çelik çubukların işleviyle bile karşılaştırılabilir. 

Geotekstil Sızdırmazlık İşlevi

Geotekstil kumaşlar, asfalt veya diğer karışımlarla emprenye edilebilirken, bu onları geçirimsiz kılar ve dikey su akışını kısıtlayabilir. Su yalıtımı için kullanılacak olan malzemenin nonwoven olması gerekir, çünkü geçirimsiz özellikte olması şarttır. Bu özelliğinden dolayı toprak veya yeraltı sularının, yukarıdaki kirletici faktörler tarafından kirlenmesini önleme amacıyla uygulanabilirler.

Geotekstil Koruma İşlevi

Koruma işleviyle geotekstil keçe, deformasyonu ve gerilmeyi azaltarak veya yayarak istenilen malzemeyi koruyabilirler. Örneğin eski kaplama ile asfalt kaplama arasında ya da agrega ile geomembran malzeme arasında kullanılarak, bu iki malzemeden hangisi korunmak isteniyorsa onu koruyabilirler. Geleneksel yöntemler yerine birçok alanda kullanılabilen geotekstil keçe, yeni özellikleri ile sadece bir değil bir çok işlevi bir arada barındırmaktadır. Dolayısıyla kullanıcılarına inşaat projelerinde birçok avantajlar sunabilir niteliktedir.

Geotekstil Yalıtım İşlevi

Yalıtım işleviyle çatı yalıtımında kullanılan geotekstil malzemeler, aynı zamanda çatıyı da güçlendirir özelliktedir. Isı yalıtımı uygulamalarında, ısı yalıtım malzemesi üzerine serilerek kullanılan bu malzeme, altındaki malzemeyi ayrıca darbelerden koruyabilir. Yüksek delinme dayanımına sahip olmasıyla oldukça avantajlıdır, nitekim son zamanlarda özellikle büyük inşaat projelerinde sıkça yer almasının sebebi de budur.

Geotekstil Keçelerin İnşaat Uygulamalarında Kullanıldığı Alanlar

İnşaat mühendisliği projelerinde kullanım kapsamı oldukça geniş olan geotekstil keçe malzemelerin, kullanıcılarına beraberinde birçok avantajlar sunabilen özellikte bir malzemedir. Geotekstil malzemelerin inşaat alanında yaygın olarak yer verildiği uygulamalardan bazıları şu şekildedir;

  • Yollar:  Yol yapımı için toprağın çekme mukavemetini güçlendirmek için kullanılırken, ayrıca yol yatağında hızlı su tahliyesi için de kullanılabilirler.
  • Demiryolları:  Zeminin dengesiz olduğu yerlerde, yeraltı suyu sirkülasyonunu engellemeden toprak katmanlarını tek tek ayırmak için kullanılırlar. Bu, geçen bir trenden gelen sürekli şok ve titreşimler sırasında zemin katmanlarının sabit tutulmasında oldukça kullanışlı bir uygulamadır.
  • Tarım: Tarım alanlarında sığırların geçtiği yolları iyileştirmek amacıyla kullanılırlar. Böylelikle çamurun kontrol altına alınmasını sağlayabilirler.
  • Kıyı çalışması: Nehir kıyılarında, kanallarda ve diğer su kütlelerinde erozyonu önlemek amacıyla kullanılırlar.
  • Drenaj: Yollarda, otoyollarda, toprak barajlarda, rezervuarlarda, istinat duvarlarında, drenaj hendeklerinde ve diğer birçok uygulamada, drenaj için filtreleme mekanizmaları olarak kullanılır.

Bu yapı malzemesi bunlar yanında ayrıca çöplükler, kaldırımlar, otoparklar, yeşil alanlar, kanal bankaları, eğlence tesisleri gibi birçok alanda kullanılabilir.

Geotekstil keçe, birçok farklı işlevi bünyesinde barındıran ve uluslararası standartlara sahip bir malzemedir. Uygulanması durumunda mühendislik parametrelerini de geliştirmekte olan bu tür malzemeler hakkında bilgi sahip olmak için e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, ürünler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda ses, su ve ısı yalıtımında kullanılan farklı izolasyon çözümlerine dair sürekli güncellenen blog yazılarını okuyabilirsiniz. Kampanyalı ürünlere göz atabilir, destek için bizimle irtibata geçebilirsiniz.