Son dönemlerin sıkça tercih edilen yalıtım malzemelerinden biri olan geotekstil keçe, polyesterden veya polipropilen bir hammadde ile üretilir. İğneleme tekniğiyle işlemden geçirilen elyaftan elde edilen bu tekstil ürünü, çatılar, rezervuarlar, barajlar, demiryolları, havaalanları, istinat duvarları, setler, yollar ve binalar gibi pek çok alanda kullanılabilir. Bu kadar geniş kullanım alanına sahip olması ise sağladığı avantajların geleneksel yöntemlere göre daha fazla olmasıdır. Peki, nonwoven bir yüzeye sahip olan bu yalıtım malzemesi nerelerde kullanılır? Merak edenler için bir göz atalım;

Geotekstil Keçelerin Kullanım Alanları

Yukarıda da değinildiği gibi oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan geotekstil keçe, mühendislik ve inşaat uygulamalarının tabiri caizse gözbebeğidir. Zemin kaymalarının önlenmesi gereken her alanda kullanılan bu malzeme son derece pratik ve işlevsel olmasıyla öne çıkmaktadır. Sahip olduğu fonksiyonel özellikleri sadece inşaat ve mühendislik alanlarında değil tarım alanlarında da yerini almasını sağlamıştır. Fonksiyonel özellikleri şu şekilde sıralanabilir; 

  • Koruma
  • Güçlendirme
  • Drenaj
  • Filtreleme
  • Ayırma

Tüm bu fonksiyonları tek bir çatı altında toplayan geotekstil keçe, yüksek basınca olan dayanıklılığı ve geçirgenliği sayesinde ise suyun doğal akışına müdahale etmeden işlev görür. İşlevselliği sayesinde geokeçelerin sıklıkla kullanıldığı alanlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir; 

  • Drenaj hendekleri, istinat duvarları, rezervuarlar, toprak drenajları, otoyollar ve yollar gibi uygulamalarının filtreleme mekanizmalarında,
  • Kanal ve nehir kenarı gibi kıyı çalışmalarında erozyonu önleme amacıyla,
  • Büyükbaş hayvanlar için bir geçiş yolu oluşturulması gerektiği tarım alanlarında, bu yolları geliştirme ve çamuru kontrol altına alınmasında,
  • Sürekli şok ve strese maruz kalan demiryollarında zemin dengesizliğinin tolere edilmesinde, 
  • Yol yataklarında hızlı su tahliyesinde ve yol yapılması gereken alanlarda toprağın çekme mukavemetinin artırılmasında,
  • Eğlence tesisleri, kanal bankları, yeşil alanlar, otoparklar, kaldırımlar veya çöplüklerin drenaj alanlarında,
  • Orman yolları, bağlantı yolları ve otoyollarda drenaj ve toprağı güçlendirme amaçlı,
  • Ayakkabı ve mobilya sanayinde üretim aşamalarında,
  • Havaalanı pistlerinde toprağın kaymasını önleme ve drenaj sistemlerinde,
  • Karayolu yenilemelerinde ve çökmelerin önlenmesinde,

İşlevlerine Göre Geotekstil Kullanımı

Geokeçeler birçok farklı özelliği barındıran bir malzeme olarak farklı amaçlar için kullanılabilir. Fonksiyonlarına göre kullanım sahaları ve sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir; 

Su Yalıtımında 

Su yalıtımı amacıyla geotekstil keçe kullanımı yalıtım membranları arasında bir perde vazifesi görerek çalışır. Güvenilir ve uzun ömürlü olması dolayısıyla koruculuk özelliği üst safhada devam eder.

Katı Atık Depolama Alanlarında 

Farklı tabakaların birbirine karışmasının önlenmesinin önemli olduğu katı atık depolama alanlarında geotekstil keçe ideal çözüm sunar. Çünkü yağmur ve yüzey suları akıntılarının atıklara ulaşmasını önler. Normal filtreleme malzemelerinden daha ince olması sayesinde alanın optimum değerlendirmesini sağlar. 

Spor Alanlarında

Geniş drenaj alanlarını içeren spor alanlarında geokeçeler, ekonomik ve işlevsel çözümler üretir. Hızlı ve kalıcı çözümler üretirken aynı zamanda çimin bozulmasını önler. 

Su içerisindeki Yapılarda

Tünel, viyadük ve köprü gibi su içerinde bulunan yapılarda koruyucu olarak uygulanan geogkeçeler aynı zamanda yük dağıtıcı ve seperasyon işlevi de görürler. 

Koyu Korumalarında 

Kıyı ve şev alanlarında takviye, drenaj, seperasyon ve filtreasyon amacıyla kullanılır. Böylelikle kayma, akma ve heyelan gibi istenmeyen hareketleri önlerler. 

Binalarda 

Temellerden teraslara kadar binaların her bölümünde kullanılan geotekstil keçe, drenaj amaçlı en fazla uygulanan malzemelerden arasındadır. 

İstinat Duvarlarında

İşçilik ve uygulama kolaylığı sunan bu yalıtım malzemesi istinat duvarlarında çoğunlukla drenaj amaçlı uygulanır. Ayrıca başka filtre malzemesine gerek bırakmamasıyla da avantajlar sunar.

Hendek ve Drenlerde

Hendek veya perfore boru etrafına sarılarak uygulanan geotekstil keçe yüksek geçirgenliği ile yağmur, yüzey, yeraltı ve yağmur drenajları olan pek çok alanda yüksek performans gösterir. 

Asfalt Takviye Uygulamalarında

Asfalt takviyesinde geokeçeler sunduğu avantajlar ile vazgeçilmezdir. Geçirimsiz hale getirerek işlev görürken mevcut derz veya çatlakların kontrol altına alınmasını sağlar.

Barajlarda

Barajlarda kullanımı ilk olarak 1970’lerde Fransa’da gerçekleşen geokeçeler bu tarihten sonra bu uygulamalar da sıklıkla kullanılır hale gelmiştir. 

Demiryollarında

Demiryollarında geokeçeler, takviye, ayrıcı ve deranaj amacıyla serilirken, alanı stabil hale getirebilir. 

Otoyollarda

Geotekstil keçelerin en fazla kullanıldığı alanların başında yollar gelir. Zemini güçlendirme, drenaj ve yük mukavemetini artırma işlevi görür. 

Havaalanlarında

Yumuşak zemin üzerine konulan filtrenin üzerine sıklıkla uygulanan geotekstil keçeler uçuş pistlerinin yapılış aşamasında vazgeçilmez malzemelerden biridir. Maruz kalınan gerilime alanı güçlü kılarken, aynı zamanda kaymaları da önler. 

Geotekstil keçeler uzun yıllardır öncelikli deniz kıyısı deranaj uygulamalarında kullanılsa da özellikle binalardaki kullanımı son yıllardır revaçtadır. Sunduğu avantajlar, pratik uygulama ve ekonomik yapısı ile tercih edilen bu yalıtım malzemesinin kullanım alanlarını yukarıdakiler dışında da genişletmenin mümkün olduğu bilinmelidir. Uluslararası standartlara sahip ve işlevselliği ile kullanım alanı geniş olan geotekstik keçe gibi malzemelere ihtiyaç duyuyorsanız  e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, birbirinden farklı ürünler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda yalıtıma dair çözümler sunan blog yazılarını okuyabilir, son trendler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, ihtiyacınız olan malzemeleri kampanyalı ürünler arasında seçebilir ekonomik çözümler getirebilirsiniz.