Bir binanın ısı kayıplarının %35’inden fazlasının çatı kaynaklı olduğu düşünüldüğünde, neden bu konuya öncelik verilmesi gerektiği daha iyi anlaşılabilir. Çatı izolasyon malzemeleri bir binanın çatıdan kaynaklı ısı kayıplarının önlenmesi işin kullanılan malzemelerdir. Binaların korunmasında tamamlayıcı bir unsur olan çatıların yapılış şekilleri kent, bölge veya ülkenin iklimsel ve coğrafi özelliklerine göre farklılıklar gösterir. Ancak çatının şekli ne olursa olsun yalıtımının yapılması, enerji kayıplarında kayda değer bir tasarruf sağlarken, aynı zamanda küflenme, yoğuşma ve terlemenin de önüne geçer. 

Çatı İzolasyon Malzeme Çeşitleri

Bir binada yalıtım işlemi yaparken çatının özelliklerine göre malzeme seçilmesi oldukça önemlidir. İşlem için çatı izolasyon malzemeleri ne derece doğru seçilirse, kaliteliyse ve doğru uygulanırsa, enerji tasarrufu da o denli yüksek olur. İzolasyonda kullanılan birçok farklı malzeme bulunurken, en fazla kullanılan çatı yalıtım malzemeleri şu şekilde sıralanabilir;

Cam Yünü

Silis kumu gibi ergitilen inorganik hammaddelerin 1200-1250 ºC’ de elyaf şekline getirilmesiyle elde edilen cam yünü, yalıtım kabiliyeti yüksek çatı izolasyon malzemeleri arasında yer almaktadır. Gaz ısı iletimi düşük olan bu ürün şayet mineral yapılıysa, gözenekli yapısı sayesinde havayı absorbe edebilir. Böylelikle hemen hemen gazlarla aynı seviyede düşük ısı iletimi sağlayabilir. Ayrıca rutubet ve sıcaklığa maruz kaldığında boyutlarında bir değişim yaşamaz. Böcek ve mikroorganizmalar tarafından hasar görmemesi, paslanma, korozyon, küf tutma, çürüme ve bozulmaya karşı dayanıklı olması sayesinde ise oldukça uzun ömürlüdür.  Cam yünü, 250 ºC’ ye dereceye kadar ısıya dayanıklı yapısı yanında ayrıca, yankı, titreşim ve ses sorunlarının çözülmesine de yardımcı olabilir. 

Taş Yünü

Bazalt taşının1400-1500 ºC’de eritilmesi ile elde edilen bir elyaf olan taş yünü, %97 civarında doğaldır. Çatı izolasyon malzemeleri arasındaki bu ürün, bir yüzeyi bitüm emdirilmiş cam tülü kaplı veya her iki yüzü de kaplamasız olarak üretilebilir. Taş yünü hemen hemen her çatıya ses, yangın güvenliği ve ısı yalıtımı amacıyla uygulanabilir özelliktedir. Isı etkenlik değeri çok düşük olan bu kaplama malzemesi, çatı izolasyonlarında en fazla kullanılan ürünler arasındadır. 

Organizma ve böcekler tarafından hasar görmeyen yapısı ile uzun vadeli olan taş yünü, aynı zamanda suyu iten özelliği ile su yalıtımı ürünlerinde ve işlemlerinde de verimli bir üründür. Binayı, sıcaktan ve soğuktan korurken, yüksek buhar geçirgenliği sayesinde yoğuşma ve nemi önleyebilir. Üstelik 1000°C’nin üzerindeki ısıya dayanıklılığı sayesinde binanın yangın güvenliğini üst seviyelere çıkartabilirler. Taş yünü doğal yapısıyla da çevre ve ekoloji dostu bir malzemedir. 

Ekstrüde polistren (Xps)

Ekstrüde polistren farklı sıcaklıklardaki boyut stabilitesi yüksek olan çatı izolasyon malzemeleri arasında yer alırken, basma dayanımı da oldukça iyidir. Yangın sınıfı B1 olan bu yalıtım malzemesi, -50 ile +75 C kullanım sıcaklığında bile yüksek verimlidir. Homojen hücre yapısı ve %100 kapalı gözenekli yapısı sayesinde uzun ömürlüdür ve aynı zamanda geç tutuşur olmasıyla yangın güvenliğini sağlayabilir. doğal bir malzeme olmasıyla da bilinen ekstürede polistren, ekolojik ve çevre dostudur.

Sprey Poliüretan Köpük

Çatılarda sıklıkla kullanılan sprey poliüretan köpük, ısı iletkenliği düşük bir malzemedir. Sıcaklığı ancak 110 ºC’ye kadar absorte edebilen bu malzeme, ateşe dayanıklılık olarak ise B2 sınıfıdır. Sprey olarak basınçlı olarak püskürtülebilmesi ve yüksek yoğunlukta olması sayesinde ek yeri oluşmaz. Dolayısıyla tüm boşlukları doldurabildiği için ısı köprüsü oluşumunu önler nitelikte bir malzemedir. Çatı izolasyon malzemeleri arasında ses yalıtımı da sağlayan bu yalıtım malzemesi, pratik uygulanabilir olmasıyla işlem için gereken zaman ve işçilik de tasarruf sağlayabilir. 

Sprey poliüretan köpükler, böcek ve bakteri barındırmayan yapısı bir defa uygulandığında çatının ömrü kadar kalıcı olan bu malzemedir, dolayısıyla para ve zaman tasarrufu sağlayabilir niteliktedir. Esnek yapıdaki bu köpükler, farklı malzemeler ile yapışma özelliğinin de oldukça iyi olması sayesinde düşey veya yatay zeminlere pratikçe uygulanabilirler. Kimyasal maddelere dayanıklı olan bu malzeme aynı zamanda suya maruz kalması durumunda koku yapmaz ve asla çürümez.

Eksparende Polistiren (Eps)

Genleştirilmiş polistiren olan Eps, içerik olarak %98 durgun hava barındıran yapısı ile yüksek ısı yalıtımı sağlayan bir malzemedir. %100 geri dönüştürebilir olmasıyla ekolojik ve çevre dostu olan bu malzemenin boyutsal kararlılığı da yüksektir. Ayrıca düşük su emme değeri ile binalarda yapılacak su yalıtımı işlemlerinde de kullanılabilir. Darbe emme ve mekanik dayanıklılığı da yüksek olan Eps, esnek yapısı ile çatı yalıtımı malzemeleri arasında pratik uygulanabilir bir malzeme olarak bilinmektedir. 75 ºC’ye kadar tutuşmayan bu ürünün yangın sınıfı ise B1’dir.

Binanızın enerji verimliliğini artırarak faturalarınızda kayda değer bir düşüş sağlamak adına ihtiyacınız olan tüm yalıtım malzemeler için e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, geniş ürün yelpazemiz arasından en uygun ürünleri seçebilirsiniz. Ayrıca kampanyalı ürünlerimize göz atabilir, sürekli güncellenen su, ses ve ısı yalıtım çözümlerine dair blog yazılarını okuyarak bilgilenebilirsiniz.