Fayans döşenecek alan, ister ticari isterse konut olsun, bu işlemin pratik, estetik ve uzun ömürlü olmasını sağlayan bazı faktörler vardır. Bu faktörlerden en önemlilerinden biri seramik yapıştırıcı seçimidir. Bu seçim zaman zaman kafa karıştırıcı olabilir, çünkü farklı amaçlar ve koşulları sağlamak amacıyla üretilen farklı sınıf ve özelliklere sahip birçok yapıştırıcı bulunur. Ayrıca seçim yaparken döşenecek zemin özelliği de göz önüne alınması gereken diğer bir faktördür. Alt zemin ve seramiğin yapısına göre seçilmeyen bir yapıştırıcı, bu işlemi zorlu kılarken, beraberinde birçok ek maliyet getirebilir.

Seramik Yapıştırıcı Seçerken Yapıştırıcı Türleri

Epoksi, çimento veya dispersiyon esaslı üretilebilen fayans yapıştırıcısı özellik olarak, yüksek yapışma ve yüksek mukavemette bir üründür. Yapı kimyasalları arasında yer alan bu yapıştırıcılar, etkin ve güçlü özelliği barındıran yapısı ile özel bir sisteme sahiptirler. Fayans döşerken kullanılan yapıştırıcı türleri temel olarak içeriğindeki etken maddelere ve tabi tutulan işleme göre üç sınıfa ayrılırlar. Seramik yapıştırırken kullanılan üç ana sınıf yapıştırıcı şu şekildedir;

  • Epoksi Sınıfı Seramik Yapıştırıcılar: Kaydırmazlık özelliği daha etkin tutulan epoksi seramik yapıştırıcılar, aynı zamanda antibakteriyeldirler. Cam tuğla, cam mozaik, antiasit seramik, granit, mermer ve seramik gibi zeminlerle iyi performans gösterirler. Aynı zamanda uygulanması ve temizlenmesinin pratiktirler.
  • Dispersiyon Sınıfı Seramik Yapıştırıcılar: Dispersiyon içerikli olan bu fayans yapıştırıcıların tercih edilmesindeki temel özellik, kokusuz olmalarıdır. Genelde iç mekanlara döşenen seramik ve cam mozaiklerde kullanılırken, ayrıca ısı yalıtım levhaları, alçı sıvalı duvarları, ahşap yüzeyler ve alçı karton plak malzemelerde uygulanabilirler.
  • Çimento Sınıfı Seramik Yapıştırıcılar: İç ve dış mekanlarda kullanıma uygun olan bu yapıştırıcı TS EN 12004 Standartlarına göre tip C sınıfıdır. Su ile sertleşen bağlayıcı maddeler, organik ve agrega katkı maddeleri içerirler. Tüm doğal taşlar, mermer, granit, dikey ve yatay büyük ebatlı duvar seramiklerde sıklıkla kullanılırlar.

Seramik Yapıştırıcısı Seçerken Temel Kriterler

Fayans yapıştırıcıların kullanıldığı alanlar arasında doğal taş, cam tuğla, cam mozaik, antiasit seramik, granit, mermer ve seramik yüzeyler gelir. Etkin bir sonucun alınabilmesi ve pratik uygulanması için ise zemin farklılığına göre bir seramik yapıştırıcısı türünün seçilmesi şarttır. Bununla beraber uygulanacak alanın dış cephe mi? yoksa iç mekân mı? olduğu ise diğer bir belirleyici kriterlerdir.

Doğru seramik yapıştırıcı seçiminde göz önünde bulundurulması gereken temel kriterler şu şekilde sıralanabilir;

  • Döşenecek olan malzemenin yükseklik, uzunluk, genişlik, ağırlık ve ham madde gibi özellikleri,
  • Uygulanacak alanın tuğla, beton, plastik, cam vb. gibi ne tip bir malzeme olduğu,
  • Uygulama alanının sauna, banyo vb. gibi kullanım amacı ve özellikleri

Seramik Yapıştırıcılarda Teknik Özellikler

Seramik yapıştırıcı seçerken, döşenecek malzemenin ve uygulama alanının özellikleri yanında, yapıştırıcının teknik özellikleri de belirleyici bir etmendir. Yapıştırıcıların içerdiği farklı teknik özellikler kısaca şu şekilde özetlenebilir;

Hızlı sertleşme

Dış ve iç mekanlarda kullanılan bu yapıştırıcılar yaklaşık 3 saatte kurur ve sertleşirler. Sertleştikten hemen sonra ise işlem yapılan alan kullanılmaya başlanabilir. Ancak uygulamadan yarım saat içinde sertleşmesi bazı durumlarda dezavantaja dönüşebilir.

Dona dayanıklılık

Özellikle dış mekanlarda kışın yapılan çalışmalarda kullanılan bu seramik yapıştırıcısı, genelde sundurma veya balkon fayans döşemelerinde kullanılırlar. Bunun yanında havuz ve ısı yalıtım malzemesi ile izole edilebilir özelliktedirler.

Takviyeli tutkal

Daha fazla direnç ve mukavemet içeren bu özellikteki seramik yapıştırıcı, genelde geniş formdaki zemin plakalar döşenirken kullanılırlar.

Kalın tabakalı

Kalın tabakalı yapıştırıcılar, özel kalın kıvamıyla 12. mm kalınlığa kadar tesviyeyi mümkün kılarlar. Genelde iç mekân döşemelerinde geniş formdaki zemin döşemeleri için idealdirler.

Isıya dayanıklılık

Özel formüle edilmiş bu yapıştırıcı, soba, şömine ve farklı ateş kaynaklarının süslenmesi için döşenen fayanslarda kullanılırlar. Isıya dayanıklı bu seramik yapıştırıcı 600 dereceye kadar ve hızlı ısınan alanlara dayanıklılık kazandırırlar.

Yüksek esneklik

Çok esnek olan bu yapıştırıcı türü, kontrplak, ahşap ve alçıpen gibi daha fazla deformasyona maruz kalan yüzey döşemelerinde kullanılırlar.

Su geçirmezlik

Neme dayanıklı ve su geçirmez özelliği ile banyo gibi alanlarda yapılan fayans döşeme işleminde bu yapıştırıcı türü kullanılır. Bu yapıştırıcı türü içerisinde katkı maddeleri ve modifiye ediciler içerirken özel bir formülasyona sahiptir.

Çok amaçlılık

Çok amaçlı olan bu yapıştırıcı hem iç ve hem dış mekanlarda kullanılan evrensel bir formdadır. Bu fayans yapıştırıcısı özel bir uygulama gerektirmeyen alanların döşemelerinde kullanılır.

Tesviye

Tesviye özellikte yapıştırıcılar, düzgün olmayan yüzeylerde zemini tesviye etmeyi sağlarken, teras ve süpürgelik gibi alanlarda sıklıkla kullanılırlar.

İhtiyacınız olan doğru seramik yapıştırıcısı seçim yapabilmek adına e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, ürünler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda yalıtımda kullanılan farklı izolasyon çözümlerine ve inşaat yapı malzemelerine dair sürekli güncellenen blog yazılarını okuyabilirsiniz. Ayrıca kampanyalı ürünlere göz atabilir, ürünler konusunda destek için bizimle irtibata geçebilirsiniz.