Günümüz dünyasının yapı ve inşaat işlerinde yapıya veyahut da inşaata değer katan olmazsa olmaz etmenler vardır. Bahsi geçen bu etmenlerin en başında da izolasyon ve yalıtım gelir. Her ne kadar yalıtım denildiği zaman pek çok kişinin aklına ısı yalıtımı gelse de günümüzde ısı yalıtımı kadar su yalıtımı da bir yapı için oldukça önemlidir. Peki her ne kadar ısı yalıtımına kıyasla daha az popüler olan fakat en az ısı yalıtımı kadar önemli olan bu yalıtım türü nasıl yapılır? Bu yazımızda bu sorunun cevabını vereceğiz. Bir başka deyişle su yalıtımının nasıl yapıldığını sizlere aktaracağız.
Su Yalıtımı Nedir?
Su yalıtımının tanımı yapılacak olursa bu yalıtım türü; “herhangi bir yapı ya da inşaattaki olası su sızmalarını önlemek amacıyla yapılan bir uygulama” olarak tanımlanabilir. Bir önceki cümlede tanımını gördüğünüz bu yalıtım türü gerçekten de herhangi bir yapıdaki su sızıntılarını oldukça verimi bir şekilde engeller. Bunun sonucunda ise su kaynaklı yapı görünümü bozulması gibi karşılaşmak istemeyeceğiniz dekoratif sorunlardan kurtulmuş olursunuz. Bunu yanı sıra, böylesi bir yalıtım türü sayesinde, su sızıntılarının sebep olacağı kalıcı hasarlardan da kurtulmuş ve gereksiz masraflardan kaçınmış olursunuz. Hemen her yalıtım türünde olduğu gibi su yalıtımı da çeşitli biçimleri ve her bir biçimin kendine has avantajları vardır. Şimdi gelin bu yalıtım biçim ve avantajlarını öğrenmek suretiyle su yalıtımına dair daha da detaylı bilgiler verelim…
Su Yalıtım Biçimleri
Duvar Su Yalıtımı
Herhangi bir binanın olası bir su sızıntısına maruz kalabileceği başlıca yerlerden birisi de duvarlardır. Bundan ötürü bir binanın duvarından su sızıntısı olmaması ve bina duvarı başta olmak üzere binanın herhangi bir yerinde bir çürüme meydana gelmemesi için duvar su yalıtımından faydalanılır.
Duvarların su sızıntılarına karşı yalıtılması sürecinde sentetik membran kullanılır. İşlem sırasında bahsi geçen bu membranlar iki katlı olacak şekilde birbirine yapıştırılır. Sentetik membran yapıştırılması işleminde dikkat edilmesi gereken bir husus vardır: iki kat membranın farklı katları, farklı yönlerde serilmelidir. Bu sayede bina duvarlarına uygulanan bu yalıtım, çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir yalıtım olacaktır.
Temel Su Yalıtımı
Herhangi bir binada su sızıntısına maruz kalması muhtemel bir diğer yer de hiç şüphesiz ki bina temelidir. Böylesi bir su sızıntısı ihtimalini önlemek için temel su yalıtımından faydalanılabilir. Bu yalıtım işlemine dair göz önünde bulundurulması gereken olgular şu şekildedir:
- Bahsi geçen bu yalıtım yapılmadan önce bina temelinde sorunlu olarak görülen yerlerdeki sorunları giderilmelidir.
- Bina temeli her türlü kirden arındırılmalıdır. Zira bina temelindeki yüzey kuru olmazsa, bu yalıtımdan tam manasıyla verim alınamaz.
Çatı Su Yalıtımı
Binaların içerisine su alabileceği muhtemel noktalardan birisi de çatıdır. Zira yağmurlu günlerde binaların çatı bölgesine oldukça fazla miktarda yağmur damlası düşer ve yağış, su sızıntısı riskini arttırır. Lakin çatınıza yaptıracağınız yalıtım sayesinde yağmur damlalarının bina içerisine girmesini yani olası su sızıntılarını engelleyebilirsiniz. Bu sayede daha uzun ömürlü ve daha yaşanılabilir bir binada olursunuz çünkü bu yalıtım bina içerisindeki su kaynaklı çürümeleri ve ısı kaybını engeller.
Bitümlü Membran Su Yalıtım Yöntemi
Pek çok bilindik yalıtım türünün yanı sıra diğer yalıtım türleri adı altında incelenebilecek türler de vardır. Bunlardan birisi de bitümlü membran yalıtımıdır. Bahsi geçen bu yalıtım yönteminde sentetik membran kullanımıyla su yalıtım işlemi yapılır. Bir tür sentetik membran olan bitümlü membranlar, özellikle düşük eğimli çatılara kendinden yapışkanlı yapısıyla yapışabilmektedir. Bu nedenle işlem sonunda su geçirmez yapıda eğimli çatılar elde edilebilir. Daha da iyi bir yalıtım deneyimi için sentetik membran ya da bir başka deyişle bitümlü membrana ilave olarak özel reçine ve yağ takviyesi ile membranın daha yapışkan bir hal alması sağlanabilir.
Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *