Banyoların vazgeçilmezi olan duşakabinler, bulundukları zemine silikon ile sabitlenirler. Su sızmalarına kesin bir çözüm olarak görülen duşakabin silikonu, bu işe özel geliştirilen tabanca ile çekilen bir malzemedir. Tipi ve markası ne olursa olsun amaç su ve nemin uzak tutulması ve duşakabinin sağlam ve güvenli bir şekilde yerine sabitlenmesidir. Ancak tüm bu hedeflenen amaçlara ulaşmak için duşakabin silikonu çekilirken bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde verim alınamaz iken, işlemin tekrarlanması gerebilir. Bu da ek bir maliyet ve zaman kaybı demektir. 

Duşakabin Silikonu Uygulama Aşamaları

Herhangi bir uygulama öncesi, malzeme tespit ve temininin de içinde olduğu bazı hazırlıklar yapılmalıdır. Bu durum duşakabin silikonu çekerken de geçerli olup, aşamaları şu şekildedir;

Gereken Malzemelerin Temini

Bir uygulamanın başarılı olması açısından, gereken malzemelerin eksiksiz ve kaliteli olarak temin edilmesi oldukça önemlidir. Duşakabin silikonu çekilmesi için gereken malzemeler genelde bu işi yapanlar tarafından temin edilirken, şayet kişi kendisi uygulayacaksa bu malzemesi gerekmektedir. Herhangi bir yapı market veya nalburiyeden temin edilebilecek bu malzemeler genelde şu şekildedir; 

  • Duşakabin silikonu
  • Silikon tabancası
  • Falçata
  • Atık bir karton parçası 
  • Maskeleme bandı

Yüzeylerin Hazırlanması ve Duşa Kabinin Yerleştirilmesi

Uygulama yapılacak olan alana ilk defa silikon çekilebileceği gibi mevcut kabinin değişmesi durumunda da çekilmesi gerekebilir. Hangi durumda duşakabin silikonu çekiliyor olursa olsun zeminin gereken şekilde hazırlanması şarttır. Çünkü silikon performansını direk olarak etkileyen faktörlerin başında zemin hazırlığı gelir. 

Öncelikle silikon uygulanacak alanın yağ, kir ve toz gibi kirleticilerden arındırılması gerekir. Şayet eski silikon kalıntıları varsa temizlenmelidir. Eski silikondan arındırılan yüzey, deterjanlı su ile temizlenmeli ve durulanmalıdır. Sonrasında ise kuru bez ile tamamen kurulanmalıdır. Şayet uygulanacak zeminde pürüz varsa ise hafif zımparalanması ise silikonun tam tutunabilmesi için oldukça yararlı bir uygulamadır. Yüzeylerin bu şekilde temizliği yapıldıktan sonra duşakabin belirlenen pozisyonda yerleştirilmeli ve silikon çekilecek hale getirilmelidir.   

Maskeleme Bandının Çekilmesi

Bir uygulamanın profesyonel olarak görünmesi, hem performansı hem de estetik olarak oldukça önemlidir. Duşakabin silikonu çekilecek alanın her iki tarafına uygulanan maskeleme bandı, düzgün bir çizgide silikon çekilmesini sağlamasıyla bu profesyonelliği sağlar nitelikte bir aşamadır. Aynı zamanda uygulama sonrası çıkabilecek sorunları azaltırken, dolayısıyla daha az silikon harcanmasına ve düzeltilmesi için gereken zamandan tasarruf da sağlar. Ayrıca istenmeyen alanlardaki silikon lekelerinin önüne geçer. Ancak çekilen maskeleme bandının kurumadan önce çıkarılmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde bant silikona yapışacağından, tamamen kazınması gibi ek bir işlem yapılmasını gerektirebilir.

Silikon Tüpünün Hazırlanması

Tüp olarak piyasada bulunan duşakabin silikonunu, kullanıma hazır hale getirilmek için ucunun açılması gerekir. Öncelikle tüpün plastik kapağı falçata yardımı ile 45 derecelik açı ile kesilmesi gerekmektedir. Tüpün ağzı kesilirken, çekilecek alanda ne kadarlık bir kalınlık oluşturulacağı ise göz önüne alınmalı ve kapak o şekilde kesilmelidir. Aksi takdirde silikon akışı yetersiz kalabilir ve çift kat çekilmesi gerekebilir. Veya tam tersi gereğinden kalın bir çizgi şeklinde çekilmesine neden olarak estetikliği sekteye uğratabilir. Ardından hazırlanan tüp silikon tabancasına pozisyonu doğru olarak şekilde takılmalıdır. 

Uygulama Öncesi Deneme Yapılması

Özellikle ilk defa duşakabin silikonu çekeceklerin, direk uygulama yapmaması önerilmektedir. Çünkü tabancanın basıncının ayarlanması ve akışkanlığına alışması pratiklik gerektiren bir durumdur. Öncelikle atık bir karton üzerinde deneme yaparak silikonun akışkanlığına ve tabancaya hangi basınçla basıldığı üzerine pratik yapılmalıdır. Emin olduktan sonra ise damlatmadan, sıçratmadan ve dökmeden, uygulamaya özen gösterilmelidir.

Silikon Çekilmesi

Uygulama başlarken öncelikle silikon tabancası uygulama yüzeyinin hemen üst kısmında konumlandırılacak şekilde tutulmalıdır. 45 derecelik açı ile tutulması, yüzeyin ve çekilen silikonun rahat bir şekilde görülmesini sağlar bir pozisyondur. Silikon çekilmeye dengeli ve yavaş bir şekilde başlangıç noktasından başlanmalı ve uygulama alanının sonuna kadar kesintisiz olarak uygulanmalıdır. Son kısma gelindiğinde ise damlama ihtimalini ortadan kaldırmak için yüzeyden hızlıca çekilmelidir.

Çekilen Alan Düzlenmelidir

Silikon çekildikten sonra parmak ile düzleme işlemi yapılmalıdır. Çok fazla bastırmadan yapılan bu düzleme işlemi mümkün olduğunca tek seferde yapılmalıdır. Düzlemeden önce parmağın ılık sabunlu suya sokulması, silikonun yapışmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bunun yanında silikonu düzlemek için hazırlanan aparatlar kullanılarak da bu işlem yapılabilir. Silikon çekildikten sonra ortalama 24 saat beklenmesi gerekirken, böylelikle su geçirmezliği ve yapışma kabiliyeti oldukça yüksek olur. Aksi takdirde işlemin yenilenmesi gerekebilir.

Duşakabin silikonu gibi su sızdırmazlık işlemlerinin vazgeçilmezi olan malzeme ve araçlar için e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, kaliteli ürünler arasından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca su, ısı ve ses yalıtımı çözümlerine dair güncellenen blog yazılarını okuyarak bilgilenebilirsiniz. Zengin çeşitliliği ile kampanyaya giren ürünlerimize bakabilir, ekonomik bir yalıtım için gereken tüm malzemelerinin siparişini verebilirsiniz.