Su sızdırmazlığının çok önemli olduğu alanlardan biri de yüzme havuzlarıdır. Uzun yıllar keyifli bir havuz keyfinin de sırrı da işte tamda budur. Fakat duvar ve zeminde betonarmeler, tek başına su sızdırmazlık sağlamak için yeterli gelmez. Özellikle havuz su yalıtımında birleşim yerleri, pencereler, su girişleri ve tahliye delikleri sızdırmazlık açısından zayıf noktalardır.
Ayrıca zaman ve malzemeden kaynaklanan çatlaklar da su sızıntısını riskini her geçen gün artıran şartlar arasındadır. Bunun yanında seramik derz dolgularından başlı başına su sızdırmazlığı sağlanamadığının da bilinmesi şarttır. Birde havuzun dezenfekte edilmesinde kullanılan kimyasallar işin içine girdiğinde ise bu derz dolgular aşınabilir ve suyu sızdırabilir. Peki bunca kritik unsurun bir arada değerlendirilmesi gereken havuz su yalıtımı uygulamasında nelere dikkat edilmelidir? Beraberce bir göz atalım;
Havuz Su Yalıtımı Uygulaması Adımları
Havuz su yalıtımı yaparken doğru malzemelerin kullanılması ve uygulanması sızdırmazlık performansı açısından oldukça önemlidir. Havuzlar için kritik değer taşıyan yalıtım işleminde mesela klor dayanımlı ve tam elastik havuz su yalıtım malzemeleri seçilmesi gerekir. Ve su basıncına dayanıklılığını artıracak yüksek performans sergileyen seramik yapıştırıcıların tercih edilmesi şarttır. Bunun yanında havuz projesine özel tercihlerde yapılması gerekebilir. İşte havuz yalıtımı yaparken gözden geçirilmesi gereken tüm bu unsurla ele alınmalı ve sonrasında uygulama geçilmelidir. Havuz su yalıtım uygulaması adımları ise genel itibariyle şu şekildedir;
Fizibilite Çalışması ve Malzeme Seçimi
Yalıtım işlemi yapılacak olan havuzun öncelikle fizibilitesinin yapılması gerekir. Eğimi, dolgusu, yapılacak olan kaplama çeşidi, genişliği, bulunduğu iklim koşulları, tesisatı, makine dairesinin durumu gibi tüm unsurların en ince detayına kadar gözden geçirilmesi gerekir. Sonrasında yapılacak olan bu tetkiklerden sonra hangi havuz su yalıtım malzemelerinin uygun olacağı belirlenmelidir. Ardından ise çıkarılan ihtiyaca göre belirlenen kaliteli malzemelerin temin edilmesi gerekir.
Yüzey Hazırlığı
Havuz su yalıtımı yaparken öncelikli olarak yüzey hazırlığının özenli olarak yapılması gerekir. Eğer yeni bir havuz değil de mevcut seramik kaplamalar varsa, onların sökülmesi gerekir. Savaklar dahil yapılan sökme işleminden sonra yüzeyde kalan atık seramik atıkları temizlenmelidir. Ayrıca dikey ve yatay olarak tespit edilen tüm çatlaklar tamir edilmelidir. Havuz içerisinde yer alan tüm merdiven bağlantıları, aydınlatma aplikleri ve su giriş çıkış borularının etrafı da özenle doldurulmalıdır. Şayet yapılan bu işlemden sonrası tozama oluştu ise tüm yüzeyin astarlanması gerekebilir.
Su Yalıtım Bandı Çekilmesi
Havuzlarda kullanılan cam mozaik ve seramik kaplamaların birleşme noktaları su sızdırmazlık açısından zayıf alanlardır. Bu yüzden havuz su yalıtımı yaparken, bu kaplama malzemelerinin birleştiği dikey ve yatay köşelere titizlik gösterilmesi gerekir. Bu kısımlara su yalıtım köşe bandı çekilerek su sızdırma riski azaltılmalıdır. Yüksek performanslı ve kaliteli malzeme kullanılması hatta bu riski sıfıra düşürebilir.
Yalıtım Katmanı Atılması
Havuzlar zemin suyu basıncına maruz kalan alanlar olduğu için havuz su yalıtımı işlemi yaparken genelde 2 katman olarak uygulanır. Uygulama esnasında pozitif su basıncı olduğu kadar negatif su basıncına da(zemin suyu basıncı) dayanıklı hale getirilmesi gerekir. Bunun sağlanması için dayanıklı harçlardan oluşan havuz su yalıtım malzemelerinin kullanılması gerekir. Malzemenin kullanım talimatına göre (uygulamada nüans farklılıkları olsa da) genelde hazırlanan harç yüzeye iki defa sürülür. Uygulama esnasında her bir katın bir önceki üstüne dik olacak şekilde sürülmesi ise verimlilik açısından önemli bir noktadır. Birinci katın uygulanmasından sonra kenar ve köşe noktalardaki riski alanlar cam donatı filesi ile desteklenerek alkali donanımlı hale getirilmelidir. İkinci katın uygulanmasının ardından kuruması için 7 gün beklenmesi gerekirken, bu süre sonunda havuzun su sızdırmazlık durumu kontrol edilmelidir. Eğer sorun yoksa seramik döşeme işlemine geçilebilir.
Su Kaçağı Kontrolü
Yüksek seviyelerde iç ve dış su basıncına maruz kalan havuzlarda zaman içerinde çatlak ve su kaçakları oluşabilir. Havuz suyunun sabit basıncı ve zemindeki dalgalanmalar da bu çatlak riskini arttırır. Bunun yanında şayet bir çatlak oluştu ise mevcut basınçlardan dolay günden güne genişler. İşte tüm bu nedenlerden dolayı su yalıtım uygulaması yapılan bir havuz ilerideki dönemlerde periyodik olarak çatlak açısından kontrol edilmelidir. Şayet çatlaklar varsa en yakın zamanda kapatılmalıdır. Aksi takdirde ileride onarımı daha güç olabilecek seviyede çatlaklar büyüyebilir.
Havuz Su Yalıtımı Uygulamasında Püf Noktalar
Fizibilite çalışması ve malzeme seçimi ile başlayan havuz su yalıtımı uygulaması, püf noktalara dikkat edilerek atılan adımlarla devam eder. Ancak istenen su sızdırmazlık performansının sağlanmasında kaliteli malzeme ve işçiliğin önemi unutulmamalıdır. Aksi takdirde sızdırmazlık işlemi yapıldıktan sonra üzerine kaplanan seramik masrafları da dahil olmak üzere ekonomik açıdan sarsıcı sonuçlar doğurabilir. Firmadan firmaya veya kullanılan malzemeye göre su yalıtım işlemlerinde ufak tefek farklılıklar oluşsa da uygulama da dikkat edilmesi gerekenler genelde şu şekildedir;
- Yüzey düzgünlüğü ve hazırlığı
- Devirdaim sistemlerinin çalışır durumda olması ve verimliliği,
- Döküm olan bölümlerin sızdırmazlık aşaması ve tesisatın durumu,
- Sistemin su filitreleme durumu,
- Havuzun aydınlatma tesisatının durumu,
- Kullanılacak malzemelerin doğru tespiti
- Malzeme ve uygulama kalitesi
- Genel iklim şartları ve uygulanacak dönemdeki hava şartları,
Havuz su yalıtımında tüm bu püf noktalar yanında bir tanesi vardır ki, oldukça önemlidir. O da havuzun her mevsimde su ile dolu olması ve bu şekilde kalmasıdır. Böylelikle tüm bordür, kaplama, tecrit ve beton malzemeler aynı gerginlikte tutulabilir. Bu su sızdırmazlık açısından değerli bir kriter olarak havuzun su yalıtım ömrünü uzatır. Eğer sizde havuzunuz için yüksek performanslı su sızdırmazlık sağlayan havuz su yalıtım malzemelerine ihtiyaç duyuyorsanız e-santiye.com‘u sayfasını ziyaret edebilir, üstün özelliklere sahip ürünler hakkında bilgi alabilirsiniz. Bunun yanında kampanyalı ürünlerimizi inceleyebilir, ısı, su ve ses yalıtım çözümlerine dair ekonomik malzemeler satın alabilirsiniz. Ayrıca yalıtım sistemlerine dair güncellenen blog yazılarımıza göz atabilir, kafanıza takılan konularda destek için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *