Sızdırmazlığın çok önemli olduğu alanların başında havuzlar gelir. Bilindiği gibi zemin kaplaması ve betonarme duvar, tek başına su kaçağını önleyici nitelikte değildir. Bu yüzden havuzun su sızdırmazlığının Revestech gibi su basıncına dayanıklı bir yalıtım malzemesi ile yapılması oldukça önemlidir. Havuz izolasyonu için dolgu, derz, membran ve su yalıtım bandı gibi farklı malzemeler kullanılabilirken, doğru ve kaliteli malzeme seçimi kadar işçilikte önemlidir. Böylelikle su sızıntısı riski azaltılabilirken, beraberinde havuzun kullanım ömrü de artırılmış olur. Bunun yanında yanlış seçilen bir malzeme veya uygulama, havuz içi kaplamaların tamamen sökülmesini ve yeniden yapılmasını gerektirebilir.
Havuz İzolasyonunda Kullanılan Malzemeler
Havuz içi yüzeylere uygulanan derz dolgu ve seramik gibi malzemeler tek başına su yalıtımı sağlamazlar. İlk etapta su sızdırmıyormuş gibi görünse de zaman içinde kimyasal veya su içinde bulunan maddelerden kaynaklı derz dolgular aşınabilir ve sızıntılar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda zemin kaplaması yapıştırıcı özelliğini kaybeder ve kabarmaya başlar. İşte bu sebeplerden dolayı kullanılacak olan havuz izolasyon malzemeleri doğru seçilmelidir. Havuzun yalıtımında kullanılan malzemeler genel itibari ile 4 sınıfta sıralanabilir;
Alifatik Poliüretan Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri
Şeffaf olan bu kaplama malzemesi kalıcı bir elastikiyete sahiptir. Tek komponentli yapıya sahip bu malzeme UV dayanımlıdır. Temelinde bulunan özel kürleme ile uygulama anında köpük oluşmasını önler. Mat ve parlak türleri bulunurken, diğer yalıtım malzemelerine kıyasla daha ekonomiktir. Havuz izolasyonu uygulamaları için etkin bir koruma sağlar niteliktedir.
Polyurea Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri
Diğer su yalıtım malzemelerine göre yapışma gücü oldukça yüksek olan bu malzeme, % 450 elastikiyete sahiptir. Bu özelliği sayesinde özel bir yalıtım malzemesi olarak nitelendirilir. Yapısı iki bileşenli ve likit şeklindedir. Uygulandığı alanlarda ise son kat boya, antipas ve hidro izolasyon özelliklerinin tamamını sergiler niteliktedir.
Poliüretan esaslı Su Yalıtım Malzemeleri
Tek veya çift kompenentli olabilen bu yalıtım malzemesi, birçok alana uygulanabilir özelliktedir. Aşınma direnci ve yapışma gücü oldukça yüksektir. Ayrıca yüksek termal dirence sahiptir. Polimer grubu olan bu malzeme UV dayanımlı olup, içeriğinde solvent barındırmaktadır.
Çimento Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri
Uygulaması oldukça pratik olan çimento bazlı su yalıtım malzemeleri, inşaatlarda sıkça kullanılan bir malzemesidir. Toz kelindeki bir bileşene özel bir sıvı veya su katılarak elde edilir. Karıştırmasının ve temininin kolay olması sayesinde ise amatör veya profesyoneller tarafından uygulanabilir.
Havuz İzolosyonu Aşamaları
Havuz izolasyonu yapılırken her uygulamada olduğu gibi bazı temel adımların takip edilmesi gerekir. Özellikle kenar ve köşe kısımlarında yapılacak işlemlere özel ihtimam gösterilmelidir. Aksi takdirde su sızdırmaya elverişli bu alanlarda işlemin yenilenmesi gerekebilir. Bu da yapılan işlemin yenilenmesi, ek maliyet ve zaman kaybı demektir. Havuz izolosyonu yaparken temel adımlar şu şekilde sıralanabilir;
- İzolasyon yapılacak havuzda fizibilite çalışması yapılmalıdır,
- Revestech gibi performansı yüksek su yalıtım malzemelerinden hangisinin kullanılacağına karar verilmelidir,
- Öncelikle izolasyon yapılacak havuzun yüzey hazırlığı yapılmalıdır. Havuz toz veya varsa tuzdan arındırılmalı, yüzeydeki sağlam olmayan kısımlar temizlenmelidir. Uygulanacak olan havuz izolasyon malzemeleri öncesi ise zemin su ile nemlendirilmelidir.
- Havuzun kenar ve köşe gibi yalıtım bandı çekilmesi gereken noktaları belirlenmeli ve bant uygulanmalıdır,
- Kullanılacak su yalıtım malzemesi ürünün kullanım talimatına uyularak tüm yüzeye çift kat olacak şekilde uygulanmalıdır. Ancak uygulama yaparken ilk katın kurumasına özen gösterilmelidir. Şayet köşe ve kenarların desteklenmesi gerekiyorsa, birinci kattan sonra bu işlem yapılmalıdır. Ayrıca havuz izolasyonu uygulaması esnasında her katın bir önceki kata dik doğrultuda gelmesine dikkat edilmelidir.
- İkinci kat yalıtım malzemesi kaplandıktan yaklaşık bir hafta sonra havuz komple su doldurularak sızma olup olmadığı denenmelidir.
- Yalıtım malzemesi uygulamasında sorun olmadığı tespit edildiyse, havuzun seramik uygulaması yapılmalı ve derz dolgu ile işlem sonlandırılmalıdır.
Havuz izolasyonu uygulaması su sızıntılarını önlerken, havuza karışabilecek her türlü maddeyi de engeller nitelikte bir işlemdir. Kaliteli bir uygulama ile havuzun duvar ve zemin kaplama malzemesinin de aşınmasını önlerken, havuz sularının kenar ve köşelerden akmasını da engeller. Ayrıca zamanla oluşabilecek derz ve duvar çatlaklarından su sızmalarını da önler. Özet olarak havuz izolasyonu uygulamaları şayet yüksek performanslı sergileyen bir malzeme ile yapılırsa, havuzun ömrü kadar uzun süreli bir su sızdırmazlık sağlayabilirler. Revestech gibi su sızdırmazlık işlemlerinde etkin ve kalıcı çözüm üreten malzemelere ihtiyacınız varsa için e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, yüksek performans sergileyebilecek ürünler arasından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca ses, su ve ısı yalıtımı çözümlerine dair yeni fikirler içeren blog yazılarını okuyarak yeni nesil çözümler hakkında bilgilenebilirsiniz. Farklı avantajlarla kampanyaya giren ürünlerimize göz atabilir, yalıtım işlemleri için gereken tüm malzemelerin siparişini verebilirsiniz.
Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *