Geotekstil keçe uygulaması, dünden bugüne, yaygın olarak tercih edilen bir geçmişe sahiptir. Bir geotekstil, tipik olarak toprak direncini arttırmak, erozyon kontrolü sağlamak veya drenaja yardımcı olmak için kullanılan herhangi bir geçirgen tekstil malzemesi olarak tanımlanır. Geotekstil keçe uygulaması da bu amaçlarla yapılır. Geotekstiller, Mısır firavunlarına kadar uzanan binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir ve o zamanlardan beri özellikle inşaat, tarım ve geoteknik mühendisliği alanlarında kullanılmaktadır.
Modern geotekstiller, genellikle polipropilen, polyester, polietilen ve poliamidler gibi sentetik bir polimerden yapılır. Daha az yaygın olarak, cam elyafından, pamuk ve yün ilaveli karışımlı ipliklerden yapılan geotekstil ürünler de vardır. Bu noktada şunu dikkate almak gerekir: En kaliteli, güvenilir ve dayanıklı olarak, polimerlerden (polyester, polipropilen) yapılan geotekstiller kabul edilir. Bu nedenle, bu niteliklerin istendiği yerlerde yoğun olarak güvenle kullanılır. Hindistan cevizi lifinden yapılan geotekstiller de kullanımda mevcuttur. Bu malzeme, polimer yapılı geotekstillerden önemli ölçüde farklıdır. Bu fark, yapısal durumu kapsar ve bu nedenle, uygulama alanları değişir. Hindistan cevizi geotekstiller, hizmet ömürlerinin sonuna gelindiğinde, atılmalarına gerek yoktur. Bu ürünlerden çok kullanışlı ve çevre dostu olarak bahsedilir. Ancak bu tür malzeme, doğal yapısı nedeniyle çok daha az dayanacaktır.
Geotekstil Keçe Uygulamasının Kullanım Alanları
Geotekstil keçe, yukarıdaki bilgiler ışığında homojen bir yapıdadır ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Zeminle ilgili olarak, zemin kaymasını önleme gibi amaçlarda, inşaat sektöründe ve geoteknik mühendisliğini içeren her türlü alanda kullanılabilen bir üründür. Özellikle aşağıdaki alanlarda yoğun olarak kullanılır:
- Otoyollar, bağlantı yolları, orman yolları
- Havaalanı pistleri
- Otoparklar
- Demiryolları, ray döşeme ve ray yenileme işleri
- Saha (Hendek) drenajları
- Barajlar, göletler, su kanalları
- Tarımsal drenaj ve drenaj boruları
- Isı ve su yalıtım sistemleri
- Mobilya sanayi
- Ayakkabı sanayi
Geotekstil Keçe Uygulamasının Faydaları
Geotekstil keçe uygulamasının birçok işlevi vardır. Çok yönlü işlevleri göz önüne alındığında, geotekstil keçe uygulamasına neden bu kadar sık başvurulduğuna şaşırmamak lazım. Geotekstil keçe, İstanbul gibi mega kentlerde, yapıların temel ihtiyaçlarını gidermek için son derece pratik ve kullanışlı bir ürün olarak ön plana çıkıyor. Geotekstil keçe uygulamasının faydalarına gelirsek aşağıdaki gibidir:
- Malzeme katmanlarını ayırarak bunların birbirine batmasını veya dağılmasını engeller.
- Toprağı yerinde tutarken, su birikintilerinin olduğu alanlarda suyu tahliye eder.
- Etkili bir filtre görevi görür ve bu sayede, giderlerin tıkanmasını önlemek için bazı maddeleri filtreleyebilir.
- Drenaj ve bent gibi toprak yapıları güçlendirir.
- Katmanları yerinde tutar ve bu sayede, yolların ve plajların bulunduğu alanları erozyona karşı korur.
- Yapısı sayesinde çürümeye karşı maksimum dayanıklılık sağlar.
- Çürümeye, bakterilere, asitlere, alkalilere ve rutubete karşı dayanıklıdır. Deniz suyu, küf ve pastan etkilenmez.
- Isı ve su yalıtım malzemelerini korur ve kullanım ömrünü uzatır.
- Geotekstil keçe uygulaması kolaydır ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir etkiye sahip değildir.
Bu işlevler, geotekstil keçe uygulamasını, inşaat ve geoteknik mühendisliği başta olmak üzere birçok endüstride faydalı hale getirir.
Geotekstil Keçe Uygulamasının Fonksiyonları
Geotekstil keçe için fiyat araştırması yapmak önemlidir ancak şunu unutmayın: Bu tip uygulamalarda, fiyatta ucuzluk aramak yerine, kalite aramak en doğrusu olacaktır. Kaliteli bir geotekstil keçe, uzun kullanım ömrü ve tam verimliliği ile fiyat-performans ürünü olarak size geri dönecektir. Yani bu noktada, ucuz fiyat bulup işi şansa bırakmak yerine, güvenilir tedarikçilere başvurmak en ideal seçim olacaktır. Geotekstil uygulamasının fonksiyonlarına gelecek olursak şöyle sıralanabilir:
Ayırma Fonksiyonu
Geotekstil, ince daneli zemin ile kaba daneli bir zemin ara yüzüne yerleştirildiğinde bir ayırma işlevi görür. Böylece, üst yapıdan gelen dinamik veya statik yük nedeniyle oluşabilecek malzeme karışımını engeller. Geotekstiller, süreklilik, esneklik, şekil değiştirebilme, geçirgenlik ve yüksek basınç mukavemeti gibi özellikleri ile suyun doğal dolaşımına müdahale etmeden, farklı geoteknik özelliklere sahip iki katmanı birbirinden ayırır.
Filtreleme Fonksiyonu
Filtrasyon işinde kullanılacak geotekstilin sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar: Uygun maksimum gözenek açıklığı, yeterli su geçirgenliği, sıkışmadan az etkilenme ve yüksek poroziteye sahip olma. Geotekstil, yerleştirildikten sonra zemin içindeki su ile birlikte bir miktar ince daneli zemin de taşınır. Taşınan bu malzemenin, geotekstilden geçmesi gerekir. Böylece, geotekstilin karşısında, içerisinde ince daneli malzemenin bulunmadığı bir tabaka oluşur. Bu durum, filtre tabakası işlevi görerek küçük parçacıkların geotekstile doğru hareketini engeller. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, su akışına engel olmamaktır. Bunun için de geotekstilin geçirgenliği, en az zeminin geçirgenliği kadar olmalıdır.
Drenaj Fonksiyonu
Drenaj için kullanılacak geotekstiller, düzlemlerinde yüksek geçirgenliğe, yüksek basınca dayanıklılığa ve iyi filtre özelliklerine sahip olmalıdır.
Güçlendirme Fonksiyonu
Zemin yüklerinin eşit genişlikte bir alana yayılması ve çekme kuvvetlerine direnerek zemin kütlesinin güçlendirilmesidir. Zeminlerin aksine, geotekstillerin çekme direnci vardır. Uygulandığı zeminlerin, çekme direncini ve kopmadan önce deformasyon kabiliyetini arttırarak, onların güçlendirilmesini sağlarlar. Bu fonksiyonu ile yumuşak zeminlerde, kayda değer ölçüde agrega tasarrufu yapılarak yol yapımı gerçekleştirilebilmesine olanak tanır.
Koruma Fonksiyonu
Geotekstil, deformasyonu ve stresi azaltarak ya da yayarak istenilen malzemeyi korur. İki malzeme arasına (örneğin asfalt kaplama ile eski yol kaplaması arasına veya geomembran ile agrega arasına) yerleştirilen geotekstil, malzemelerden birini (asfalt kaplama veya geomembran) korur.
Geotekstil keçe satın alırken kaliteden ödün vermemeye ve doğru malzemeyi seçmeye özen göstermelisiniz. Uygulama aşaması oldukça kolay olan en güvenilir geotekstil keçe ürünleri için e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, ürün ve fiyat bilgisi için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Yorumunu ekle...
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *