Poliüretan bazlı olan drenaj levhası çatı, zemin veya duvar yalıtımında kullanılan bir malzemedir. Kabarcıklı bir yapıya sahip olmasıyla hem yalıtım, hem de koruyucu amacıyla uygulanabilir. Bu özelliği sayesinde ise oldukça geniş bir kullanım spektrumuna sahiptir. Mesela; tünel veya yeraltı yapılarında, binaların temel duvarlarında, çatılarda, balkonlarda ve metroda kullanılabilirler. Özellikle nem oluşma riski içeren bodrum katlarında veya parke ve seramik zeminlerin altlarında kullanılan malzemenin ömrünü uzatabilirler. Bu malzemenin avantaj ve uygulama sahalarına özel nitelikler konusunda bilgi sahibi olunması, performansından maksimum derecede yararlanmayı sağlayabilir.
Drenaj Levhası ve Özellikleri
Yüksek yoğunluklu poliüretan malzemeden üretilen drenaj levhası, bina elemanı ile toprak arasında bir hava boşluğu oluşturulmasını sağlayan bir üründür. Kabarcıklı yapısından dolayı binanın hava almasını sağlarken, nem ve sudan korur. Toprak altında duvar ve perde yalıtımında çevresel ve su gibi faktörlere karşı dayanıklılık sağlar. Kullanıcılarına birçok avantajlar sunan drenaj levhası uygulama yapıldığında, sadece su yalıtımında fayda sağlamakla kalmaz aynı zamanda ısı yalıtımının da ömrünü uzatabilir.
Drenaj levhasının kullanıcılarına sunduğu avantajlara tam olarak vakıf olabilmek için özelliklerinin ve kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Bu yalıtım ve koruma malzemesinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Yüksek yoğunluklu poliüretan (HDPE) malzemeden üretilmiştir,
- Bina ve toprak arasında hava boşluğu oluşturacak tarzda kabarcıklı bir yapıya sahiptir,
- Mekanik özellikleri yüksek bir malzemedir ,
- Olası yüklere ve ezilmelere karşı dayanıklıdır,
- Uygulama açısından pratiktir,
Diğer yalıtım malzemelerine nispeten ekonomiktir,
- Tüm bina projelerinde uygulanabilir olmasıyla geniş spektrumlu bir malzemedir,
- Su ve çevresel faktörlere karşı dayanıklıdır,
- Özellikle çatlaklarda güvenli bir drenaj sağlayabilir,
- Binanın hava almasını sağlar niteliktedir,
- Çok amaçlı bir malzeme olmasıyla avantaj sağlayabilir,
- Koruyucu olmasının yanında enerji transferi yapabilir,
- Hava koşullarına bağlı olarak uygulandıktan 4 saat sonra kuruma özelliğine sahiptir,
- Çevre ve sağlık dostudurlar,
Drenaj Levhasının Kullanım Alanları
Drenaj levhası uygulama açısından kolay olmasıyla son dönemlerde yaygın olarak kullanılan bir yalıtım malzemesi haline gelmiştir. Sadece yalıtım değil koruma amacıyla da kullanılabiliyor olması sayesinde ise kullanım alanı her geçen gün genişlemektedir. Özellikle suyun yapı malzemesinden uzaklaştırılmasındaki performansı sayesinde ise daha sağlıklı yapılar yapılmasındaki rolü oldukça önemlidir.
Drenaj levhaları genel itibari ile basınç ve sudan korunması gereken tüm yapılarda uygulanabilir. Bu uygulamanın yaygın olarak yapıldığı alanlardan bazıları şu şekildedir;
- Tüneller ve yeraltı yapı uygulamaları,
- Otoparklar,
- Çatı ve teras uygulamaları,
- Hemen hemen bütün zeminlerde,
- Perde ve bodrum duvarlarında,
- İstinat duvarlarında,
- Konut drenajlarında,
- Özel depolama alanlarında,
- Toprak kayması riski olan alanlarda,
- Rezervuar sahalarında,
- Peyzaj uygulamalarında,
- Garaj uygulamalarında,
- Metrolarda,
Drenaj Levhasının Kullanıcılarına Sunduğu Faydalar
Koruyucu amaçlı uygulandığında su yalıtımının korunmasında adeta zırh görevi gören drenaj levhası, basınçlı su temelden uzaklaştırılana kadar direnç gösterebilir bir malzemedir. Kabarcıklı yapısı sayesinde darbelere karşıda koruma sağlarken, zeminin de bir o kadar güçlü tutulmasına katkıda bulunur. Dolayısıyla takviye ekipman olarak da oldukça işlevseldir. Özellikle koruyucu bir malzeme olmasının yanında enerji transferine izin veren yapısı sayesinde ise diğer malzemelerin ömrünü uzatabilir.
Yeraltından geçen tünel ve diğer yapılar, bodrum katları, parke ve zemin gibi yer döşemelerinin altlarında ve çatı gibi alanlarda kullanılan drenaj levhası, adeta nem savar bir malzemedir. Kabarcıklı yapısı sayesinde diğer malzemelerin tutunma gücünü desteklerken, ömrünü de uzatabilir. Temellerin özellikle toprak altında kalan kısımlarının zarar görmesini engellemede oldukça yüksek performans gösteren bir yalıtım malzemesidir. Çünkü hem suyun hem de toprağın temel duvarlarına verebileceği zararı engelleyebilir. Toprak altındaki duvarlarda çoğunlukla drenaj levhası uygulama yapılması tercih edilmesinin nedeni budur.
Drenaj levhası yapı malzemelerinin toprak ve sudan etkilenmesini önlerken ayrıca ısı yalıtımına da katkı sağlar. Bu amaçla metrolar, garajlar ve binalarda zemin döşemelerinin altına kullanarak ısıdan da tasarruf sağlayabilir. Ayrıca suyu tutan veya transfer eden iki özelliği birden bünyesinde barındırması farklı amaçlar için uygulanabilirlik sağlamaktadır. Mesela çatıda kurulan bahçe zemininde kullanılması, suyu kabarcıklı gözeneklerinde tutunabilmesindendir. Kısaca drenaj levhaları beraber kullanıldığı malzemenin cinsine göre suyu tutabilir veya itebilir özelliktedir.
Çoğunlukla perde duvarlarda kullanılan keçe malzemeler, duvarın topraktan ayrılmasına yardımcı olması amacıyla uygulanırlar. Zemindeki nem ve suyun uzaklaştırılması için ise fileli levhalar kullanılmaktadır. Yani zemindeki suyun tutulması veya alınması için farklı malzemelerle kombinasyon yapılarak kullanılabilir bir malzemedir. Farklı kalınlıklarda çeşitleri bulunurken, perde betonları çeşitli kimyasallar, bitki kökleri ve toprak dolgunun mekanik etkilerinden koruma amaçlı kombinasyonlar şeklinde uygulanabilir.
Drenaj levhası rezervuarında su tutma özelliğine sahip olma özelliği ile çatı bahçelerinde kullanılıyorsa, bu alanda bakılacak bitkiler için ekstra sulama maliyeti yapılmasını önleyebilir. Böylelikle alanda hem koruma sağlarken, hem bahçe bitkilerinin sağlıklı gelişimi için gereken ideal sulu ortamı korur. Bu amaçla kullanılmasıyla hotel, özel konut, teras kafe gibi turistik mekanların çatı teras uygulamalarında ideal ve pratik çözümler üretebilir.
Kusursuz geçirgenlik sağlayarak çamur ve su birikintisini önleyen drenaj levhası, döşeme altına, çatı arasına, şilteler ve cam yünleri gibi farklı alan ve malzeme ile kullanılabilir olması sayesinde izolasyonda kullanılan membranın zarar görmesini engelleyebilir. Hatta drenfileks borusuna kadar uygulanabilir olması sayesinde uygulayıcılarına ve kullanıcılarına pratiklik sunar niteliktedir. Üstelik uygulanması kolay olmasıyla da emek ve zamandan tasarruf sağlar niteliktedir.
Drenaj Levhası Nasıl Uygulanır?
Drenaj levhası uygulanırken, her işlemde olduğu gibi kendine has bazı hazırlıkların yapılması gerekir. Ancak uygulamada en basit ve temel kural kabarcıkların duvara bakacak şekilde yerleştirilmesidir. Böylelikle temel duvarı nemli olan topraktan güvenli bir şekilde ayrılabilir. Tam etkinin görülebilmesi için ise temel duvarının en alt başlangıç noktasından itibaren uygulanması gerekirken, ek yerlerine özen gösterilmesi şarttır.
Beraber kullanıldığı malzemenin özellikleri, yapının durumu, ne amaçla uygulanacağına bağlı olarak farklı şekillerde uygulama yapılması mümkündür. Püskürtme astar veya fırça ile uygulanabilirken ek yerlerinin, poliüretan mastik, su sızdırmaz mastik veya epoxy yapıştırıcı kullanılarak sızdırmazlığın sağlanması gerekir. Çünkü drenaj levhaları arasında boşluk veya çatlak olması, sızıntı suları için geçit oluştururken, sonuç itibari ile yalıtım veya koruma işlemi başarısız olur.
Drenaj levha uygulaması yaparken genelde takip edilen şu aşamalar şu şekildedir;
- Öncelikle binanın ne tür bir drenaj levhası uygulamasına ihtiyaç olduğu belirlenir,
- Onunla beraber kullanılacak ısı ve su yalıtım malzemesinin cinsi seçilir,
- Gerekli fizibilite çalışmaları yapılır,
- Birleşme noktalarında sızdırmazlık sağlama amacıyla yüksek verim sağlayacak olan malzeme belirlenir,
- Uygulamaya temel duvarının en alt başlangıç noktasından olacak şekilde başlanır,
- Soğuk olarak uygulama yapılan drenaj levhasının kabarcıklı yüzü yalıtım malzemesine dönük şekilde uygulanır,
- Birleşme noktaları özenle kontrol edilerek sızdırmazlık sağlanır,
- İşlem tamamlandıktan sonra toprak dolgu yerleştirilir.
Suyu atma veya tutma gibi çift yönlü kullanım özellikleri ile drenaj levhaları, inşaat sektöründe yalıtım ve koruma amaçlı yaygın olarak kullanılırlar. Özellikle uygulanmasının pratik ve nispeten ekonomik olması sayesinde ise herkes tarafından ulaşılabilir bir malzemedir. Su yalıtımına direk yarar sağlamasının yanında ısı yalıtımına da dolaylı katkıları bulunurken, sulama gerektiren alanlarda tasarruf sağlar nitelikte olması tercih edilme nedenleri arasında gösterilebilir. Üstelik hem çevre hem de enerji dostudurlar.
Drenaj levhası uygulamaları gibi inşaat sektöründe etkin ve kalıcı çözümler üreten malzemelere ihtiyacınız varsa için e-santiye.com‘u sayfasını ziyaret edebilir, en yüksek verimi sergileyebilecek ürünler arasından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca su, ısı ve ses yalıtımı çözümlerine dair sürekli güncellenen blog yazılarını okuyarak bilgilenebilir ve tasarruf edecek yalıtım işlemleri adımları atabilirsiniz. Bunun her dönem kendine has avantajlar sunan kampanyalı ürünlerimize göz atabilir, tüm ihtiyacınız olan malzemeleri bütçe dostu fiyatlarla satın alabilirsiniz.
Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *