Günümüzde, evimizde kullandığımız enerjinin neredeyse yarısı, evimizin içini ısıtmaya ve soğutmaya yönelik bir kullanıma ayrılmıştır. Ne yazık ki, kullandığımız bu enerjinin büyük çoğunluğu, etkili ve verimli yalıtım eksikliği nedeniyle görevini tam yerine getiremeyerek pencereden (veya kapılar, duvarlar, çatı katları vb.) dışarı atılır. Öyleyse ısı yalıtım sistemlerinin göz ardı edilmeyecek bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada, sizin için en doğru ısı yalıtım malzemesi tercihini yapmak çok önemlidir. Hangisinin sizin için doğru ısı yalıtım malzemesi olduğuna karar vermeden önce, göz önünde bulundurmanız gereken çeşitli konular vardır. Bunlar: Fiyat, ses yalıtım özellikleri ve çevresel etkiler gibi konulardır. Bu yazımızda, piyasada sıkça tercih edilen yalıtım malzemelerini ele alıyoruz. İşte en sık kullanılan 5 yalıtım malzemesinin bir listesi ve sizin için yapabilecekleri:

Mineral Yün

Mineral yün yalıtımı benzersiz ve çok yönlü bir üründür. Olağanüstü termal özellikleri, Avrupa’nın enerji tasarrufu ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına büyük ölçüde katkıda bulunur. Ek olarak, mineral yünün yapısı – havanın hareketini önleyen bir elyaf ısı yalıtım keçesi – uzun vadeli stabilitesiyle birleştiğinde, ona gürültü kirliliğiyle mücadele etme ve yangın riskini azaltarak güvenliği artırma konusunda benzersiz bir yetenek verir. Mineral yün izolasyonu, elyaf benzeri bir yapıya döndürülen ve başka hiçbir yalıtım malzemesinin ulaşamayacağı özelliklerin bir kombinasyonunu oluşturan erimiş cam, taş veya cüruftan (endüstriyel atık) yapılır. İki tür mineral yün ürünü vardır: Cam yünü yalıtımı ve taş yünü yalıtımı.

Taş yününün ana bileşenleri (tipik olarak %98) inorganik kaya veya cüruftur. Kalan %2 organik içerik genellikle ısıyla sertleşen reçine bağlayıcı (bir yapıştırıcı) ve biraz yağdır. Cam yünü ürünleri genellikle %95 ila %96 inorganik madde içerir. Taş yünü, tipik olarak bazalt olan volkanik kayadan ve artan oranda briket şeklinde geri dönüştürülmüş malzemeden yapılır. Yüksek fırın cürufundan (atık) yapılan mineral yün bazen cüruf yünü olarak bilinir.

Cam yünü, ister kumdan, ister geri dönüştürülmüş camdan, ister kireçtaşından ya da soda külünden yapılabilir. Pencere camları veya cam şişeler gibi tanıdık cam nesnelerle aynı türden malzemedir.

Mineral yün, birçok nedenden dolayı yüksek kaliteli bir yalıtım ürünüdür. Yerel kaynaklı yenilenebilir doğal kaynakların sorumlu kullanımından, çevreye duyarlı üretim sürecine ve çeşitli uygulama alanlarına kadar, mineral yün yalıtımı, güvenilir ve uygun maliyetli bir seçenektir. Mineral yün yalıtımı, çok düşük enerjili binaların yaratılmasında anahtar rol oynar.

Fiberglas Yalıtımı

Fiberglas yalıtımı 1930’lardan beri evlerde kullanılmaktadır. Malzemenin uzun bir geçmişi vardır ve bugün hala modern inşaatta kullanılmaktadır. Fiberglas son derece popüler bir yalıtım malzemesidir. Son derece ince cam elyaflarından oluşan fiberglas, çoğu evde bulunan bir yalıtım malzemesidir. En önemli avantajlarından biri sahip olduğu düşük maliyetidir. Fiberglas yalıtımı, diğer birçok yalıtım malzemesi türünden daha düşük bir kurulum fiyatına sahiptir. Eşdeğer performanstaki selüloz veya püskürtmeli köpük yalıtım sistemlerine kıyasla genellikle en uygun maliyetli seçenektir.

Fiberglas yalıtımı, hem konut hem de ticari yalıtım projelerinde ısı ve soğuğun yayılmasını yavaşlatmak için yapılmıştır. Yapılma şekli nedeniyle, son derece ince cam elyaflarından oluşan fiberglas, ısı transferini en aza indirebilir. Gözlere, akciğerlere ve cilde potansiyel olarak zarar verebilecek cam elyafı, monte edilirken gerekli güvenlik ekipmanının giyilmesi önemlidir. Bir kişinin fiberglas yalıtımı bozması gerekiyorsa, eldiven, uzun kollu gömlek, pantolon ve gözlük takmalıdır.

Fiberglas, ayrıca yanıcı olmayan özelliği ile mükemmel bir yalıtım malzemesidir. İzolatör olarak fiberglas, yapılardaki ısının, soğuğun ve sesin yayılmasını yavaşlatmada çok etkilidir. Malzeme bu görevini, kışın odaları sıcak, yazın ise daha serin tutarak yapar. Bir eve giren veya sızan hava miktarını sınırlamak, bir evi konforlu hale getirmek için önemlidir. Fiberglasın hava hareketini sınırladığını, ancak tamamen durdurmadığını not etmek önemlidir.

Polistiren

Polistiren, mükemmel bir ses ve sıcaklık yalıtım malzemesi olan su geçirmez bir termoplastik köpüktür. Polistiren yalıtımı, uygulandığında, başka hiçbir yalıtım türünün sahip olmadığı benzersiz ve pürüzsüz yüzeye sahiptir. Hem konut hem de ticari yapılarda kullanılır. Polistiren yalıtımı, daha yumuşak kuzenlerinin aksine çok katıdır. Tipik olarak köpük, duvar yalıtımı için ideal olan bloklar halinde oluşturulur.

Köpüklü polistiren, köpüğün içine hapsolmuş milyonlarca küçük hava kabarcığı içerir ve bunların çoğu çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Hava, zayıf bir ısı iletkenidir ve polistiren, yüksek bir termal dirence sahip olduğundan, ısı transferini önlemede çok etkilidir. Polistiren, evinizi yalıtmanın çok düşük maliyetli bir yoludur. Uygulanması, araç veya teknik bilgi açısından çok az şey gerektirir. Bu nedenle isterseniz kendiniz uygulayarak, uygulamada paradan tasarruf edebilirsiniz. Ancak yine de diğer yalıtım türlerinde olduğu gibi, düzgün ve etkili bir şekilde uygulandığından emin olmak için her zaman bir profesyonelden yardım almanız önerilir.

Selüloz

Selüloz oldukça çevre dostu bir yalıtım şeklidir. Genellikle atık gazete kağıdı olmak üzere %75-85 oranında geri dönüştürülmüş kağıt elyafından oluşur. Kağıt önce küçük parçalara indirgenir ve daha sonra elyaflaştırılarak bina boşluklarına sıkıca oturan ve hava akışını engelleyen bir ürüne dönüştürülür. İçeriğindeki diğer %15, borik asit veya amonyum sülfat gibi bir yangın geciktiriciden oluşur.

Malzemenin kompakt olması nedeniyle selüloz, içinde neredeyse hiç oksijen içermez. Malzemenin içinde oksijen bulunmaması, olası bir yangının neden olabileceği hasar miktarını en aza indirmeye yardımcı olur. Bu nedenle, selüloz belki de en çevre dostu yalıtım biçimlerinden biri olmakla kalmaz, aynı zamanda yangına en dayanıklı yalıtım biçimlerinden biridir. Ayrıca, selüloz yalıtım malzemesi, bina boşluklarını doldurarak böceklerin girişini de engeller. Gerekli yoğunlukta döşendiğinde selüloz yalıtımının çökme olasılığı çok düşüktür. Selüloz yalıtımının bir diğer faydası da farklı boyutlardaki yerlere uygulanabilmesidir. Bu özelliğiyle, duvarlar, kanallar ve elektrik kabloları arasındaki dar alanlara iyi oturur.

Poliüretan Köpük

Poliüretan sistemler üstün özellikleri nedeniyle bina yalıtımında en çok kullanılan malzemelerden biridir. Sprey poliüretan köpük, bir köpük oluşturmak için kimyasalların karıştırılması ve reaksiyona sokulmasıyla yapılır. Reaksiyona giren malzemeler çok hızlı tepki vererek temas halinde genişlerken, hava sızdırmazlık özelliğine kavuşan yalıtkan bir malzemeye dönüşür. Bu malzeme, aynı zamanda bir nem bariyeri sağlayan köpüktür ve nispeten hafiftirler. Poliüretan köpük, yapısındaki içeriğiyle, zamanın etkilerine karşı büyük bir direnç sunar ve 50 yıldan fazla bozulmadan uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. İdeal bir yalıtım sistemi, hem ısı yalıtımı hem de havaya karşı iyi bir yalıtım sağlamalıdır. Kısacası, binanın hava sızdırmazlığını garanti etmelidir. Hava geçirmezlik, bir bina için hayati kavramlardan biridir ve yalıtımı olmayan bir binaya kıyasla %80’e varan enerji tasarrufu sağlar. Püskürtülen poliüretan köpük, sürekli bir yalıtımdır: Bu süreklilik, havaya karşı bir bariyer oluşturur ve binanın yeterli düzeyde hava geçirmezliğe sahip olmasını sağlar. Son olarak, yangın dayanımı yüksek poliüretan sistemler, binalarda ayrıca hem yapısal açıdan hem de içinde oturanların güvenliği açısından tamamen güvenli bir yalıtım sistemidir ve tavsiye edilir. Isı yalıtımı ile ilgili ürünlerimize ulaşmak için ve fiyat bilgisi almak için e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, bizlerle iletişime geçebilirsiniz.