Yaşam alanları içerisinde en fazla nemi barındıran banyolar, ıslak hacimli zeminlerdir. Durum böyle olunca banyo su yalıtımı, alanın hem işlevsel hem de estetik özelliklerini sağlıklı ve uzun süreli devam ettirebilmesi için daha da önem kazanır. Bunun yanında oluşan nem, sadece gördüğü işlevden dolayı değil, ayrıca tesisatlardan su sızması sonuca da oluşabilir. Söz konusu bu koşul zaman içerinde duvar kabarmalarına neden olur. Hatta banyo mobilyaları ve çamaşır makinesi gibi araçları da bozabilir

Nem ayrıca küf ve pas oluşumuna neden olan bakterilerin yaşaması için de ortamı daha elverişli kılar. Tüm bu doğuracağı sonuçlardan dolayı banyolarda su yalıtımının kaliteli işçilik ve su yalıtım malzemeleri ile yapılması gerekir. Peki, banyo su yalıtımı nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir? Beraberce bir göz atalım; 

Banyo Su Yalıtımında Kullanılan Malzemeler 

Uygun ve kaliteli bir malzeme ile yapılmadığında binanın temeline kadar olumsuz etkiler yaratan banyo su yalıtımı işlemi farklı birçok yöntem ve malzeme ile yapılabilir. Sıva altına, üstüne, zemin ve duvarlara uygulamaya göre değişen bu malzemelerin her biri, kendine has özellikler ve uygulama şekilleri barındırır.

Mesela Revestech DRY 40 ıslak hacimli, özellikle küçük ölçekli alanlarda kullanılan bir malzemedir. Su yalıtımında yüksek performans sergileyen bu ürün, banyolarda seramik altına uygulanır. Esnek bir su geçirmez örtü oluştururken, su yalıtımında oldukça verimli sonuçlar verir. İç avlular, pervazlar, küçük balkonlar gibi 10 metrekareden daha düşük alanlarda ideal sonuçlar verir. % 100 su sızdırmazlığı sağlarken, ayrıca su buharı bariyeri görevi de görür.

Islak hacimli alanların su yalıtım uygulamalarında yüksek performans gösteren diğer bir malzeme MasterTile FLX 22 olarak anılan üründür. Özellikle soğuk-sıcak döngüsünde yüksek stabilite sağlayan su yalıtım malzemeleri arasında olan bu ürün, seramik, doğaltaş, mermer, granit ve çimento bazlı malzemelerin yapıştırılmasında kullanılır. Endüstriyel ve yerden ısıtmalı zeminlerde düşey-yatay veya iç-dış uygulamalara uygundur. Özellikle kolay hazırlanabilir ve uygulanabilir olması sayesinde ise uygulama aşamasında pratiklik sağlar. Düşey uygulamalarda kayma yapmayan MasterTile FLX 22 titreşimlere ve sıcaklık farklarından doğan gerilmelere de dayanıklıdır. 

Su yalıtım ürünleri arasında hava nemi ile kürleşen bir malzeme olan PU 25 Mastik tek bileşenli bir üründür. Tabanca ile kolay uygulanabilirken, ayrıca boyanabilir. Su ve hava şartlarına dayanıklı olan bu malzeme, banyo su yalıtımı uygulanmalarında sıklıkla uygulanır. Elastikiyetini sürekli koruyan bu ürün inşaat sektöründe yapı malzemelerinin doldurulmasında yüksek performans sergiler. Plastik, galvaniz saç, cam, ahşap, tuğla, seramik ve çimento bazlı malzemelerde etkili sonuçlar üretir. Çatılarda yağmur suyunun toplanma alanlarının birleşim yerlerinde su sızdırmazlığı konusunda da oldukça verimlidir.

Banyo Su Yalıtımında Püf Noktalar

Banyo su yalıtımı uygulaması bu iş için ayrılan bütçeye, sıfırdan yapılıp yapılmadığına, sıva altı veya üstüne uygulanmasına ve alanın büyüklüğüne göre farklılıklar gösterir. Bu kriterlere göre seçim yapılan uygulama ve malzeme türü, öncelikle işinin ehli kişiler tarafından uygulanması gerekir. Sıva altı uygulama yapılması gerekiyorsa öncelikle duvar ve zeminde bulunan sıva ve malzemeler sökülmelidir. Zemin ve duvardaki bu malzemeler söküldükten sonra ilk adım olarak tesisatın onarılması gerekir. Ardından sıva ve kaplama malzemeleri parçalarından arındırılan alan, seçilen su yalıtım malzemesinin uygulama şekline göre sürülerek veya tabanca ile kaplanır. 

Sıva altına yapılacak olan banyo su yalıtımı işlemi binanın ya yapım aşamasında yada olası bir sorunda onarım aşamasında yapılır. Bu işleminde kullanılacak olan ürün poliüretan esaslı ise ısıtılarak uygulanırken, silikon bazlı ise genelde tabanca veya sıkılarak uygulama yapılır. Zemin altında yapılacak olan banyo su yalıtım işlemi esnasında aynı zamanda zeminin terazisine de özen gösterilmesi gerekir. Hassas olan bu konuda hatta bir iç mimardan bile yardım alınması gerekebilir. Aksi takdirde su istenmeyen noktalarda toplanarak zorlayıcı koşullar oluşturabilir.  

Sıva üstü banyo su yalıtımı işlemi de en az sıva altı uygulamalar kadar önem arz eder. Bu işlem banyonun iç cephesinin tamamına uygulanabildiği gibi sadece tesisatın olduğu kısımlara da yapılabilir. Akrilik boya ve poliüretan esaslı yalıtım malzemeleri ile yapılan bu işlemin estetik açıdan da kusursuz olması gerekir. Malzemenin türüne göre fırça ve basınçlı tabanca ile uygulama yapılabilirken, ihtiyaca göre çift kat uygulanması gerekebilir. Çift kat ve kaliteli bir malzeme ile yapılan uygulamada su, sadece giderlerden atılarak istenmeyen nemin önüne geçer.

Banyo su yalıtımı yapılırken zemin veya duvar olmasına bakılmaksızın hepsinde ana kural birleşme noktalarına hassasiyet gösterilmesidir. Sıva dışı uygulamalarda ürünün yüksek performans göstermesi kadar estetik açıdan da göze hoş gelmesi oldukça önemlidir. PVC bazlı olan su yalıtım malzemeleri uygulanırken ise ihtiyaç olunan ısıl işlemden geçirilmesi ve esneme özelliklerinin minimize edilmesi de önemli bir detaydır. Böylelikle su yalıtımı uzun yıllar dayanım gösterebilir. Kaplama malzemelerinde seramikler ısıl işlemden geçirilmiş olması ve dayanıklılığı ile banyo su yalıtımda eşsiz sonuçlar verirken, aralarında derz alanlarının özel malzemeler ile su geçirmezliği sağlanır. Tabi bu malzemeler aynı zamanda seramiğin estetik görüntüsünü bozmayacak kalitede ve renkte olması da gerekir. 

Eğer sizde banyo su yalıtım uygulamalarında yüksek performans sergileyen su yalıtım malzemelerine ihtiyaç duyuyorsanız e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, zengin çeşitlilik içeren ürünler arasından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca kampanyalı ürünlerimizi inceleyebilir, ses, ısı ve su yalıtım çözümlerine dair uzun süreli ve ekonomik çözümler üreten malzemelerden satın alabilirsiniz. Bunun yanında yalıtım sistemlerine dair trend çözümler içeren ve sürekli güncellenen blog yazılarımıza göz atabilir, bu alanda yararlı olacak bilgiler edinebilirsiniz.