Günümüzde bir yapının ihtiyacı olan uygulamaların önemli kısmını yalıtım türleri kaplıyor. Yapının izolasyonu, onu dış ve iç ortamdan hasar almaktan, ve çevresine zarar vermekten koruyor. Bu yalıtım uygulamalarından özellikle iç ortamların konforunu önemli derecede yükselten yalıtım çeşidi ise ses yalıtımı. Ses izolasyonu için gerekli malzemeler kullanıldığında, dış ortamın gürültüsü içeriyi etkilemez, kayıt stüdyoları ve sinemalar gibi sesin içerideki etkinliğinin dışarıya ulaşmasını engeller ve kaliteli, konforlu bir yaşam alanı sunar.
Ses, bir enerji çeşididir ve dalgalar halinde yayılır, cisimler üzerinde titreşimlere sebep olur. Sesin hızı ortama göre azalıp artabilir ve atmosferde karşısına bir engel çıkmadığında oldukça hızlıdır. Bu nedenle belirli yüzeyler ses emilimini gerçekleştirmek için uygun bulunmuştur.
Çevrenin trafik, kalabalık ve yüksek sesli aktiviteler gibi çeşitlendirilebilecek olan gürültü kaynakları insan üzerinde başta psikolojik daha sonra ise uyku bozukluğu, işitme bozukluğu gibi fizyolojik zararlara sebep olabilir. Bu sebeple ses yalıtımı yaşam kalitesini yükselten ve kimi ortamlar için şart olan bir uygulamadır.
Ses Yalıtımı Türleri
Bu uygulama binalarda iki başlık altında incelenir. Bunlar;
Akustik Yalıtım
Ses, engelle karşılaşmadığı sürece hızla yayılır ve çarptığı alandan geri döner. Buna yankı denmektedir. Ses yalıtımı yapılmamış ortamlarda sesin birbirine veya bir noktaya çarpıp geri dönmesiyle gürültü kirliliği oluşur. Akustik ses yalıtımı uygulaması sesin izolasyonundan ziyade iç ortamda oluşacak yankı ve eko sorununun çözümü ile ilgilenir. Uygulama alanları ekonun istenmediği stüdyolar veya yankı probleminin giderilmesi istemiyle evler olabilir.
Ses yalıtımı uygulaması duvar, tavan ve zemin olmak üzere üç şekilde yapılabilir. Malzemeler genellikle amaca yönelik üretilmektedir. Bunun sebebi profesyonel kaygılardır. Genel yalıtım malzemeleri ise, akustik süngerler, kumaş kaplı paneller, kauçuk tabanlı halılar gibi ses yalıtımına yardımcı olacak araç gereçlerden oluşmaktadır.
Ses Geçiş Kaybı
Ses, gözle görünemiyor olmasına rağmen yapılara ve canlılara fiziksel zararlar verebilmektedir. Bu tip problemleri engellemek için ses iletimine direnç gösteren malzemeler kullanılması gerekmektedir. Bu uygulamaya ses geçiş kaybı denilir. Ses geçiş kaybı değeri yüksek olan iki ya da daha fazla katmanın yanında, bu katmanlar arası hava boşluğu ve sesi yutan özellikte yalıtım malzemeleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Sesin yankısı sebebiyle rezonans oluşmasını engellemek amacıyla bu katmanlar farklı malzemelerden seçilmeli veya kalınlıkları çeşitlendirilmelidir. Böylece rezonans frekansları farklı olan yüzeylerde problem giderilir.
Katmanlar arası hava boşluğu bulunması, bu boşluğun içerisinde lifli ve gözenekli tipte ses yutucu malzeme kullanılması gerekmektedir. Bu uygulamayla ses geçiş kaybı değeri yükselir.
Başlıca uygulama alanları arasında; stüdyo, cihaz test odası, işitme kabini, laboratuvar, otel, residence binası, eğitim kurumu, endüstriyel yapılar, trafo ve jeneratör dairesi, kompresör ve blower odası gibi çeşitli ortamlar bulunmaktadır.
Ses Yalıtımında Kullanılan Malzemeler
Damtec Multi 4.5 mm
Ses yalıtımında kullanılan kauçuk bir malzemedir.
Kullanım amaçları arasında vibrasyonu önlemek, inşaat sektöründe , makine odalarında, evlerde, işyerlerinde, jeneratör odalarında ses kesmek ve dolgu malzemesi olarak çatı ve duvarlarda kullanılmak vardır. Zemindeki ses yalıtım çalışmalarında ana ses kesici malzeme olarak kullanılmaktadır.
Bu tip zemin kaplaması uygulamalarında ses ve darbe izolasyonunda mantar ve kauçuk malzemeyi bir arada kullanım tercihine uygundur. Halı, Parke, seramik ve daha birçok zemin kaplama malzemesinin altına yürüme kaynaklı ayak sesini önleme amacı ile kullanılmaktadır.
Revestech ACU 200
Çok fonksiyonlu bir ara membrandır. Su geçirmeme, gürültüyü azaltma, darbeyi basıncını telafi etme, katmanları birbirinden ayırma gibi işlevleri yerine getirmekdedir. İç ve dış mekanlarda kullanımı uygundur.
ACU200, kompozit üretimi için yüksek teknoloji ürünü ekstrüzyon ile üretilmiş bir geomembrandır. Üst üste 4 farklı katmandan oluşur. Hem iç hem de dış mekanlarda oluşan ihtiyaçları, örneğin: ses kontrolü, su kontrolü, desteğin yatay hareketlerinin kontrolü, destek tarafından üretilen buharın kontrolü gibi problemleri karşılar.
Özellikler:
- Ses geçirmez
- Su geçirmez
- Basınç buharını dengeler
- Bodrumdan gelen nemi zemine aktarır ve bunun neden olabileceği küflenmeyi engeller.
- Suda çözünen malzemeler ve mineraller suyun kılcallık özelliğini kullanarak yukarıya çıkabilir. Bu durumda hem ne hem de fiziksel su hasarı tehlikesi oluşur. Bunun engellenmesi üzerine katman görevi görür.
Ses yalıtım malzemeleri için e-santiye.com‘u ziyaret edebilir ve blog bölümünden bilgi edinebilirsiniz.
Yorumunu ekle...
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *