Sentetik membranlar havadaki nem ve zemine temas etmesi durumunda koruyucu etkisini gösterirken, sunduğu avantajlar bu kadarla sınırlı değildir. Sentetik membranların kullanıcılarına sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;Binalarda en son kat olan teraslar, sıcak, soğuk, yağmur ve don gibi iklim koşullarına direk ve aşırı maruz kalan alanlardır. Bu konumundan dolayı teras su yalıtımı işleminin ve malzemelerinin kaliteli ve sızdırmaz olması çok önemlidir. Çünkü bir binada su sızıntısı olduğunda, zararı sadece alt katlara değil, başladığı alandan itibaren tüm katlarıdır. Hatta bu durum önlenmediğinde, uzun vadede bina yapı taşlarının çürümesine neden olabilirken, mal ve can kaybının bile nedeni olabilir.

Sentetik Membran ile Teras Su Yalıtımı Yapılmasının Avantajları

Teras su yalıtımı alanında kullanılabilecek poliürea, poliüretan, polimer bitümlü membranlar, akrilik reçine esaslı ve sentetik membran vb. gibi birçok kaplama malzemesi bulunur. Bu malzemeler arasında sentetik membranlar, su yalıtımında beklenen tüm performans özelliklerine sahip yapıda bir malzemedir. Böylelikle hızlı yapılması gereken ve uygun maliyetle planlanan inşaat projeleri için ideal bir çözüm olabilirler. Tek bileşenli olan poliüretan membranlar, soğuk kullanımlı, soğuk uygulamalı, su geçirmezliği yüksek ve uzun ömürlüdürler.

Sentetik membranlar havadaki nem ve zemine temas etmesi durumunda koruyucu etkisini gösterirken, sunduğu avantajlar bu kadarla sınırlı değildir. Sentetik membranların kullanıcılarına sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Düşük maliyetli ve ekonomik,
  • Hasar görmüş olsa bile zarar gören kısım birkaç dakikada onarılabilme özelliği,
  • İzolasyon yapılan yüzeyde işlevsellik sağlama,
  • Ek bir işleme gerek duyulmadan teras yüzeyine tam olarak yapışabilme,
  • Su buharına karşı geçirmezlik sağlayabilme,
  • -10°C’de bile 2 mm kalınlığa kadar olan çatlakları kapatabilme,
  • -30°C ile +90°C arasında değişen hava koşullarında bile mekanik özelliklerini koruyabilme,
  • Tek parça yapısıyla herhangi bir birleşme noktasında sızdırma ihtimali sıfırlama,
  • Güneş gibi atmosferik ve iklimsel etkenlere veya yüklere karşı yüzeyi dirençli kılma,
  • Yüzeyde kimyasal olarak dayanıklılık sağlama,
  • Yırtılma, uzama ve çekme konusunda yüzeyin mukavemetini artırma,
  • Terasın toprak ile temas eden noktalarını mikrobiyolojik etkilerden koruma,
  • İç mekân ısısının korunmasını sağlayarak enerji tasarrufu sağlama,
  • Geri dönüştürebilir ve çevre dostu bir malzeme olarak çevreyi koruma,
  • Zor tutuşur özelliği ile olası yangın ve ateşten koruma,
  • Hizmet ömrünün uzun olması ile yenilenme maliyetlerini geciktirme,
  • Kullanıldığı yüzeylerde estetik ve hijyenik bir görünüm sağlama,

Terasların daha işlevsel hale getirilmesinde etkin rol oynayan sentetik membranlar, özellikle geniş teras alanlarda yapılacak su yalıtımı işlemi için idealdirler. Çünkü çatlaklar nedeniyle su sızıntısı varsa, bu sorunun çözümünde etkin ve hızlı çözüm üretebilirler. Bunun yanında şayet yapı eskiyse, kırılma, sökme, kesme, hasarlı veya zayıf yüzeyin açılması gibi yapısal bütünlüğü zayıflatan koşullarda, binayı güçlendirerek sağlamlaştırırlar.

Sentetik Membran ile Teras Su Yalıtımı Aşamaları

Teras su yalıtımı işleminin nasıl yapılacağı ve ne kadar süreceği, teras alanının ve kaplama malzemesinin özellikleriyle ilintili olarak kullanılacak olan tekniklere göre farklılıklar gösterir. Öncelikle sentetik membran döşenecek alanın durumu konusunda bir fizibilite çalışması yapılmalı ve metre kare cinsinden çıkarılacak alanda kaplama maliyeti hesaplanmalıdır. Bu aşamadan sonra terasın metrekaresi ölçülürken, yapılacak ölçüm sonucunda çıkan değerlere göre eğim ve saçak hesaplanmalıdır.

İşlem aşamasın da öncelikle teras yüzeyine eğim şapı dökülürken, gereken yüzey temizliği ve bozuklukları düzeltme işlemi yapılmalıdır. Böylelikle yüzey, sentetik membran döşemeye hazır hale getirilir. Proje özelliğine göre veya isteğe göre sentetik membranlar üstüne koruma amaçlı geotekstil keçe döşenebilir. Ayrıca su yalıtım işlemine uygun aparat ve aksesuarlar kullanılması da gerekebilir. Keçe serilmesi tercih edildiyse, serilme işleminden ardından keçenin üzerine membran ruloları serilmektedir. Sentetik membranlar ek yerleri birbiri üzerine 7-10 cm binecek şekilde serilirken, bu kısımlar çift kaynak robotu ile kaynatılmaktadır.

Teras su yalıtımı yanında teras üstü de kapatılacaksa, taşıyıcı aksamların kurulması ve iskelet oluşturulması gerekir.  Mermer, ahşap veya lambiri döşenerek terasın çatı kaplaması tamamlanır ve su izolasyonu yapılır. Bunun yanında teras üstü kaplamanın sallantı veya deprem gibi koşullara dayanıklı olması için elastik bir malzeme kullanılmasına özen gösterilmelidir. Böylelikle mal ve can kaybı riski minimize edilebilir. Bu noktada kopma, kırılma ve elastikiyet toleransı düşük malzemeler her zaman daha sağlıklı, güvenli ve uzun ömürlü çözümlerdir.

Su yalıtım işleminde sentetik membranlar döşendikten sonra, malzemeye uygun alüminyum baskı çıtası ile kilitlenerek bitişler mastiklenerek sabitlenmektedir. Bu esnada iç ve dış köşeler için uygun aparat ve aksesuarlarla kullanılarak yalıtım işlemi eksiksiz hale getirilir. Son olarak tercihe göre son kat geokeçe döşenirken, koruma betonu atılarak işlem tamamlanır. Bu işlem sayesinde yalıtımın zarar görmesi ve delinmesi önlenmiş olur.

İhtiyacınız olan ısı ve su yalıtımı malzemeleri için e-santiye.com‘u ziyaret edebilir, ürünler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda yalıtımda kullanılan yenilikçi izolasyon çözümleri dair sürekli güncellenen blog yazılarını okuyabilir, kampanyalı ürünlere göz atabilir, ürünler konusunda destek için bizimle irtibata geçebilirsiniz.